7 produktów, które obniżają ciśnienie krwi
Problem nadciśnienia tętniczego obecnie dotyczy co trzeciego Polaka. W ramach leczenia stosuje się farmakoterapię, ale to nie wystarczy. Konieczna jest zmiana trybu życia i modyfikacja diety.
Lekarze mówią przede wszystkim o ograniczeniu soli kuchennej w codziennej diecie. I mimo ostrzeżeń, używamy jej wciąż za dużo. Światowa Organizacja Zdrowia sugeruje, by jej dzienne spożycie nie przekraczało 5 gramów. Przeciętny Polak potrafi w ciągu dnia trzykrotnie przekroczyć tę wartość. A to dlatego, że chlorek sodu znajduje się nie tylko w solniczce, ale też w wielu produktach spożywczych, np. w wędlinach, majonezie, kostkach rosołowych czy w zupach w proszku.
W przypadku nadciśnienia tętniczego istotne jest również wprowadzenie do codziennego jadłospisu warzyw i owoców. Godne uwagi są zwłaszcza te skarby natury, które obfitują w potas. Znajdziemy wśród nich takie produkty, które skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Nie kosztują wiele i łatwo je kupić, a co najważniejsze – są bardzo zdrowe.
Szpinak
Liście szpinaku wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem, kiedy podawano im je w formie mało apetycznej. Nic zatem dziwnego, że wielu z nas unika go jak ognia. A szkoda, bo szpinak jest nie tylko zdrowy, ale – jeśli jest odpowiednio przyrządzony – bardzo smaczny.
W swojej diecie uwzględnić go powinny zwłaszcza osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze. Roślina ta zawiera dużo potasu, który działając wspólnie z magnezem skutecznie obniża ciśnienie.
W liściach szpinaku znajduje się również żelazo, choć w ilości mniejszej niż sądzono przed laty. Dużo w nich również kwasu foliowego. Obfitują ponadto w witaminę K, która odgrywa niebagatelną rolę w procesie krzepnięcia krwi.
Szpinak jest niskokaloryczny, stąd doskonale wpisuje się w dietę osób z nadciśnieniem, którzy często walczą z nadmiarem kilogramów.
I choć szpinak jest bardzo zdrowy, nie każdy może często po niego sięgać. Ze względu na zawarty w nim kwas szczawianowy, ostrożnie włączać go do diety powinny osoby z kamicą nerkową.
Z dodatkiem szpinaku warto przygotować pożywny zielony koktajl.
Banany
Banany od dawna słyną z właściwości hipotensyjnych, a więc obniżających ciśnienie krwi. Owoce te są doskonałym źródłem potasu (358 mg w 100 g).
Przyczyniają się ponadto do obniżenia poziomu cholesterolu. Zawierają duże ilości pektyn. Poprawiają trawienie, łagodzą objawy wrzodów żołądka. Pobudzają wydzielanie śluzu, który tworzy warstwę ochronną jelit. W ten sposób neutralizują działanie soków żołądkowych i zmniejszają ryzyko powstawania mikrouszkodzeń przewodu pokarmowego.
Zawarte w bananach tzw. inhibitory proteazy wykazują zdolność niszczenia bakterii H. pylori, która w zdecydowanej większości przypadków odpowiada za rozwój choroby wrzodowej.
Ze spożywania bananów zrezygnować muszą jednak diabetycy, gdyż owoce te mają wysoki indeks glikemiczny (zwłaszcza te bardzo dojrzałe). Są ponadto wysokokaloryczne.
Gorzka czekolada
Czekolada najczęściej wydaje się być produktem zakazanym w zdrowej i zbilansowanej diecie. Jest jednak wyjątek: gorzka czekolada z wysoką zawartością kakao.
Nie chodzi tu oczywiście o jej nieumiarkowane spożycie, bo to z pewnością nie wyjdzie nikomu na zdrowie, ale o racjonalne sięganie po jedną lub dwie kostki czekolady kilka razy w tygodniu. W niej najzdrowsze jest kakao. Ziarna kakaowca mają wiele cennych witamin i składników mineralnych, m.in. potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo.
Ziarna kakaowca zawierają ponadto polifenole i antyoksydanty, m.in. flawanole. To one w pewnym stopniu wpływają na obniżenie ciśnienia we krwi. Potwierdzili to naukowcy z Niemieckiego Instytutu Żywienia Człowieka w Nuthetal.
Przez dekadę obserwowali oni nawyki żywieniowe 20 tysięcy Niemców. Zauważyli, że osoby, które każdego dnia zjadały kostkę ciemnej czekolady miały znacznie niższe ciśnienie w porównaniu z tymi badanymi, którzy nie sięgali po ten przysmak. Podobne obserwacje czyniono we Włoszech. I tu uzyskano podobne wyniki.
Mleko o niskiej zawartości tłuszczu
Pacjenci z nadciśnieniem tętniczym powinni zrezygnować ze spożywania produktów z wysoką zawartością tłuszczu. Podnosi on bowiem ciśnienie krwi, prowadzi do miażdżycy i zwiększa ryzyko udaru mózgu. Wiedząc o tym, wiele osób rezygnuje z sięgania po mleko. Jak się jednak okazuje, to błąd.
Nabiał dostarcza organizmowi wapnia, który reguluje układ nerwowy i wpływa na proces krzepnięcia krwi. By jednak pomagał, a nie szkodził, warto wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. Z diety dodatkowo powinny zniknąć sery żółte i topione, w składzie których często obecna jest sól. Lepszym wyborem będzie chudy twaróg, kefir lub jogurt naturalny.
Pestki słonecznika
Pestki słonecznika stanowią zdrową i pożywną przekąskę. Te niepozornie wyglądające ziarenka są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Zawierają witaminę E, która uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i chroni czerwone krwinki przed zbyt szybkim rozpadem. Zapobiega tym samym miażdżycy i chorobom serca, na których wystąpienie szczególnie narażone są osoby z nadciśnieniem.
Pestki słonecznika powinny być obecne w diecie osób z nadciśnieniem. Obfitują one bowiem w potas, który naturalnie obniża ciśnienie, wyróżniając się przy tym niską zawartością sodu.
Pracę układu krwionośnego i nerwowego wesprą ponadto obecne w pestkach słonecznika witaminy z grupy B.
Nasiona słonecznika są również źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wpływają one pozytywnie na układ krążenia i wspierają odporność.
Soja
Produkt ten wzbudza w ostatnim czasie wiele kontrowersji. Z jednej strony przywołuje się jego walory prozdrowotne, z drugiej zaznacza, że jest to roślina najczęściej modyfikowana genetycznie.
W przypadku osób z nadciśnieniem spożywanie dobrej jakości soi może faktycznie przynieść wiele korzyści. Wykazano, że zawarte w niej proteiny obniżają ciśnienie krwi.
Ziarna soi zawierają duże ilości witamin z grupy B oraz wiele cennych dla zdrowia pierwiastków, takich jak: fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo.
Obecne w nich składniki skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu. Dostarczają ponadto dużo białka.
Decydując się na spożycie soi, wybierajmy te produkty, które są oznaczone odpowiednim certyfikatem. Kupić je można w sklepach z ekologiczną żywnością.
Pieczone ziemniaki
Dobrze przyrządzone ziemniaki, a zatem bez dodatku soli, tłuszczu czy sosu, mogą skutecznie obniżyć ciśnienie krwi.
Naukowcy z University of Scranton w stanie Pennsylvania przeprowadzili badania, z których wynika, iż ziemniaki zawierają przeciwutleniacze z grupy fenoli, antocyjany i karotenoidy, wykazując działanie hipotensyjne
Do badań zaprosili osoby z nadwagą lub otyłością i nadciśnieniem tętniczym. Przez miesiąc do ich jadłospisu włączone zostały ziemniaki pieczone w skórce. Po czterech tygodniach u badanych ciśnienie rozkurczowe spadło średnio o 4,3 proc. (4 mm Hg), a ciśnienie skurczowe o 3,5 proc.
Czas zatem odczarować złą sławę ziemniaka. Kojarzy się on z bogatym w węglowodany i puste kalorie daniem. Jeśli jednak przygotuje się go bez dodatku masła i śmietany oraz bez smażenia, ziemniak może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.