Poznaj produkty, które zwalczają stan zapalny
Stan zapalny to część reakcji odpornościowej organizmu – bez niej nie możemy wyzdrowieć. Jednak jeśli wymyka się spod kontroli, może prowadzić do chorób.
Co więcej, zwiększa ryzyko otyłości, chorób serca i nowotworów.
Sprawdź, jak za pomocą diety walczyć ze stanem zapalnym.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Dieta na stany zapalne
Owoce i warzywa
Ze względu na bogactwo składników odżywczych i błonnika wszystkie owoce i warzywa pomagają walczyć z przewlekłymi stanami zapalnymi.
Te, które wykazują szczególne właściwości przeciwzapalne, to jabłka, owoce leśne, brokuły, grzyby, papaya, ananas oraz szpinak.
Zobacz też: Każdy posiłek wywołuje stan zapalny
Napoje
Zielona herbata świetnie wspomaga odchudzanie oraz zmniejsza stan zapalny.
Flawonoidy w niej zawarte mają naturalną moc działającą przeciwzapalnie.
Co więcej, związek EGCG, czyli galusan epigallokatechiny jest silnym przeciwutleniaczem, silniejszym niż witamina C.
Nie zapomnijmy o wodzie. Odpowiednie nawodnienie organizmu pomoże wypłukać z organizmu szkodliwe związków powodujące stany zapalne.
Powinno wypijać się około 2 litrów wody dziennie, więcej w przypadku wysiłku fizycznego czy upału.
Na następnym slajdzie znajdziesz WIDEO
Zobacz też: Czy stan zapalny może utrudniać utratę wagi?
Przyprawy
Niektóre przyprawy, takie jak czosnek, kurkuma, cynamon, imbir oraz papryczki chilli, mają właściwości zmniejszające stany zapalne.
Warto dodawać je do potraw tak często, jak to tylko możliwe – cynamon do porannej owsianki, kurkumę do ryżu, a imbir do zielonej herbaty.
Tłuszcze jednonienasycone
Te zdrowe i przyjazne sercu tłuszcze podnoszą dobry dla organizmu cholesterol HDL oraz zmniejszają ogólny stan zapalny.
Najlepsze ich źródła to oliwa z oliwek, migdały oraz awokado.
Zobacz też: Imbir pomaga na stany zapalne jelit
Kwasy tłuszczowe omega-3
Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 oraz niska zawartość kwasów tłuszczowych omega-6 powiązana jest ze zmniejszeniem stanu zapalnego.
Dobre źródła kwasów tłuszczowych omega-3 to orzechy włoskie, siemię lniane oraz tłuste ryby, takie jak łosoś.
Zobacz też: Czysty syrop klonowy chroni przed stanem zapalnym
Pełnoziarniste produkty
Bogate w błonnik produkty pełnoziarniste pomagajają kontrolować poziom insuliny.
Natomiast wysoka zawartość witaminy B zmniejsza poziom homocysteiny w ciele – hormonu odpowiedzialnego za stany zapalne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl