2 z 9Marchew
Jesienią nasza miłość do zup rośnie. Następnym razem, kiedy będziesz przygotowywać np. rosół, oprzyj się pokusie, aby pokroić marchew na plasterki lub w kostkę, tylko wrzuć ją w całości. Krojenie marchewki powoduje większe wypłukiwanie wartości odżywczych. Oznacza to, że po umyciu i oskrobaniu marchew powinna trafić do wody w całości. Oczywiście, najlepiej spożywać to warzywo na surowo, wtedy będziemy mieć pewność, że wszystkie witaminy zostały w środku. A skoro jesteśmy już przy rosole, jednej z ulubionych zup Polaków, warto pamiętać, że jego smak i właściwości zdrowotne również zależą od kilku trików. Ważne jest np. aby mięso, na którym gotujemy rosół, wkładać do zimnej, a nie wrzącej wody (tylko tak odda swój smak zupie), a samą wodę solimy na końcu. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez około dwie godziny.