- mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
7 rzeczy, które jesz w niewłaściwy sposób
Ważne jest nie tylko to, co jesz, ale także to, jak przyrządzasz posiłki i w jakiej formie spożywasz każdy produkt. Okazuje się, że nawet popularne i dobrze znane składniki często przygotowujemy w niewłaściwy sposób.
Marchew
Jesienią nasza miłość do zup rośnie. Następnym razem, kiedy będziesz przygotowywać np. rosół, oprzyj się pokusie, aby pokroić marchew na plasterki lub w kostkę, tylko wrzuć ją w całości. Krojenie marchewki powoduje większe wypłukiwanie wartości odżywczych. Oznacza to, że po umyciu i oskrobaniu marchew powinna trafić do wody w całości. Oczywiście, najlepiej spożywać to warzywo na surowo, wtedy będziemy mieć pewność, że wszystkie witaminy zostały w środku. A skoro jesteśmy już przy rosole, jednej z ulubionych zup Polaków, warto pamiętać, że jego smak i właściwości zdrowotne również zależą od kilku trików. Ważne jest np. aby mięso, na którym gotujemy rosół, wkładać do zimnej, a nie wrzącej wody (tylko tak odda swój smak zupie), a samą wodę solimy na końcu. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez około dwie godziny.
Brokuły
To warzywo z rodziny kapustnych okazało się skuteczne pod względem zapobiegania nowotworom raka piersi i skóry. Aby brokuł nie stracił swoich właściwości, trzeba odpowiednio go przygotować. Gotowanie na parze jest metodą, która chroni to warzywo przed utratą właściwości odżywczych odpowiedzialnych za walkę z rakiem. Gotowanie i smażenie są najgorszymi możliwymi metodami przyrządzania. Jeżeli jednak wciąż nie możesz oprzeć się pokusie gotowania brokuła w wodzie, to dodaj do niego ostre przyprawy i podawaj z pikantnymi przyprawami. Testy udowodniły, że ta sztuczka zwiększa dobroczynne działanie składników zawartych w brokule.
Brokuły po gotowaniu poleca się wrzucić do lodowatej wody aby zachowały ładny zielony kolor.
Herbata
Jeżeli chcesz, aby wszelkie składniki odżywcze herbaty wchłonęły się w całości, to pij ją tak, jak robią to Brytyjczycy. Liczne badania wykazały, że dodanie mleka niesie wiele korzyści dla układu krążenia. Wolisz zieloną herbatę? Dodaj do niej trochę soku z cytryny. Witamina C pochodząca z owoców może pomóc zwiększyć przyswajalność niektórych składników.
Czosnek
Nie krój go, tylko zmiażdż. Zmiażdżenie czosnku i zostawienie go na co najmniej 10 minut pozwala na uwolnienie się enzymu zwanego allicyną. Jego działanie redukuje ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, ponieważ sprawia, że płytki krwi nie zlepiają się i nie tworzą skrzepów, dzięki czemu krew swobodnie przepływa przez naczynia krwionośne.
Poza tym alliacyna posiada właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i niwelujące drobnoustroje. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust, można żuć ziarenka kawy lub natkę pietruszki, ewentualnie listek mięty.
Jabłka i gruszki
Co robisz źle? Nie pozwalasz im dojrzeć. Kupujesz twarde i zielone gruszki, które zjadasz zaraz po przyjściu do domu. Tymczasem proces dojrzewania doprowadza do rozpadu chlorofilu w jabłkach i gruszkach, co z kolei prowadzi do produkcji bardziej aktywnych przeciwutleniaczy w tych owocach. Warto więc poczekać i zostawić je na kilka dni w koszyku, dzięki czemu będą miały lepszy wpływ na nasze zdrowie.
Ziemniaki
Myślisz, że twój organizm ma takie same korzyści z jedzenia sałatki ziemniaczanej, frytek, purée z białych lub żółtych ziemniaków? Przeprowadzono badania, w czasie których okazało się, że najzdrowsze są ziemniaki fioletowe. Obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Ponadto badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Scranton wykazały, że fioletowe ziemniaki prześcignęły swoje białe i żółte odpowiedniki, jeżeli chodzi o ilość polifenoli i zmniejszenie poziomu cukru we krwi. Zamiast dotychczas jedzonych ziemniaków w zupie czy w drugim daniu, wybierz odmianę fioletową, a będziesz cieszyć się lepszym zdrowiem.
Fioletowe ziemniaki charakteryzują się także niższą zawartością sodu i tłuszczu, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę.
Musztarda
To wspaniała przyprawa do sosów, sałatek i kanapek z wędliną, zwłaszcza gdy twoim problemem są częste stany zapalne. Musztarda zmniejsza też ryzyko występowania niektórych nowotworów, a wszystko dzięki gorczycy. Te żółte kuleczki odpowiadają za całe dobroczynne działanie musztardy, ponieważ zawierają związek o nazwie kurkumina, który daje nie tylko żółty kolor, ale i wszystkie zdrowotne korzyści. To dlatego zamiast musztardy, w której znajduje się zmielona gorczyca, lepiej wybrać francuską, w której znajdziemy całe jej ziarna.
Wystarczy jedynie zmiana przygotowywania niektórych posiłków i dodanie innych składników, abyśmy mogli cieszyć się lepszym zdrowiem. Te drobne zmiany w codziennym gotowaniu nie zmienią twojej diety, ale sprawią, że pokarmy będą się lepiej wchłaniały i uwalniały do naszego organizmu więcej składników odżywczych i witamin.