7 rzeczy, które jesz w niewłaściwy sposób

Ważne jest nie tylko to, co jesz, ale także to, jak przyrządzasz posiłki i w jakiej formie spożywasz każdy produkt. Okazuje się, że nawet popularne i dobrze znane składniki często przygotowujemy w niewłaściwy sposób.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kobiety w kuchni/Shutterstock

/ 7Marchew

Obraz
© Zdjęcie marchewki/Shutterstock

Jesienią nasza miłość do zup rośnie. Następnym razem, kiedy będziesz przygotowywać np. rosół, oprzyj się pokusie, aby pokroić marchew na plasterki lub w kostkę, tylko wrzuć ją w całości. Krojenie marchewki powoduje większe wypłukiwanie wartości odżywczych. Oznacza to, że po umyciu i oskrobaniu marchew powinna trafić do wody w całości. Oczywiście, najlepiej spożywać to warzywo na surowo, wtedy będziemy mieć pewność, że wszystkie witaminy zostały w środku. A skoro jesteśmy już przy rosole, jednej z ulubionych zup Polaków, warto pamiętać, że jego smak i właściwości zdrowotne również zależą od kilku trików. Ważne jest np. aby mięso, na którym gotujemy rosół, wkładać do zimnej, a nie wrzącej wody (tylko tak odda swój smak zupie), a samą wodę solimy na końcu. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez około dwie godziny.

/ 7Brokuły

Obraz
© Zdjęcie brokułów/Shutterstock

To warzywo z rodziny kapustnych okazało się skuteczne pod względem zapobiegania nowotworom raka piersi i skóry. Aby brokuł nie stracił swoich właściwości, trzeba odpowiednio go przygotować. Gotowanie na parze jest metodą, która chroni to warzywo przed utratą właściwości odżywczych odpowiedzialnych za walkę z rakiem. Gotowanie i smażenie są najgorszymi możliwymi metodami przyrządzania. Jeżeli jednak wciąż nie możesz oprzeć się pokusie gotowania brokuła w wodzie, to dodaj do niego ostre przyprawy i podawaj z pikantnymi przyprawami. Testy udowodniły, że ta sztuczka zwiększa dobroczynne działanie składników zawartych w brokule.

Brokuły po gotowaniu poleca się wrzucić do lodowatej wody aby zachowały ładny zielony kolor.

/ 7Herbata

Obraz
© Zdjęcie herbaty/Shutterstock

Jeżeli chcesz, aby wszelkie składniki odżywcze herbaty wchłonęły się w całości, to pij ją tak, jak robią to Brytyjczycy. Liczne badania wykazały, że dodanie mleka niesie wiele korzyści dla układu krążenia. Wolisz zieloną herbatę? Dodaj do niej trochę soku z cytryny. Witamina C pochodząca z owoców może pomóc zwiększyć przyswajalność niektórych składników.

/ 7Czosnek

Obraz
© Zdjęcie czosnku/Shutterstock

Nie krój go, tylko zmiażdż. Zmiażdżenie czosnku i zostawienie go na co najmniej 10 minut pozwala na uwolnienie się enzymu zwanego allicyną. Jego działanie redukuje ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, ponieważ sprawia, że płytki krwi nie zlepiają się i nie tworzą skrzepów, dzięki czemu krew swobodnie przepływa przez naczynia krwionośne.
Poza tym alliacyna posiada właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i niwelujące drobnoustroje. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust, można żuć ziarenka kawy lub natkę pietruszki, ewentualnie listek mięty.

/ 7Jabłka i gruszki

Obraz
© Zdjęcie jabłek i gruszek/Shutterstock

Co robisz źle? Nie pozwalasz im dojrzeć. Kupujesz twarde i zielone gruszki, które zjadasz zaraz po przyjściu do domu. Tymczasem proces dojrzewania doprowadza do rozpadu chlorofilu w jabłkach i gruszkach, co z kolei prowadzi do produkcji bardziej aktywnych przeciwutleniaczy w tych owocach. Warto więc poczekać i zostawić je na kilka dni w koszyku, dzięki czemu będą miały lepszy wpływ na nasze zdrowie.

/ 7Ziemniaki

Obraz
© Zdjęcie ziemniaków/Shutterstock

Myślisz, że twój organizm ma takie same korzyści z jedzenia sałatki ziemniaczanej, frytek, purée z białych lub żółtych ziemniaków? Przeprowadzono badania, w czasie których okazało się, że najzdrowsze są ziemniaki fioletowe. Obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Ponadto badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Scranton wykazały, że fioletowe ziemniaki prześcignęły swoje białe i żółte odpowiedniki, jeżeli chodzi o ilość polifenoli i zmniejszenie poziomu cukru we krwi. Zamiast dotychczas jedzonych ziemniaków w zupie czy w drugim daniu, wybierz odmianę fioletową, a będziesz cieszyć się lepszym zdrowiem.
Fioletowe ziemniaki charakteryzują się także niższą zawartością sodu i tłuszczu, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę.

/ 7Musztarda

Obraz
© Zdjęcie musztardy/Shutterstock

To wspaniała przyprawa do sosów, sałatek i kanapek z wędliną, zwłaszcza gdy twoim problemem są częste stany zapalne. Musztarda zmniejsza też ryzyko występowania niektórych nowotworów, a wszystko dzięki gorczycy. Te żółte kuleczki odpowiadają za całe dobroczynne działanie musztardy, ponieważ zawierają związek o nazwie kurkumina, który daje nie tylko żółty kolor, ale i wszystkie zdrowotne korzyści. To dlatego zamiast musztardy, w której znajduje się zmielona gorczyca, lepiej wybrać francuską, w której znajdziemy całe jej ziarna.

Wystarczy jedynie zmiana przygotowywania niektórych posiłków i dodanie innych składników, abyśmy mogli cieszyć się lepszym zdrowiem. Te drobne zmiany w codziennym gotowaniu nie zmienią twojej diety, ale sprawią, że pokarmy będą się lepiej wchłaniały i uwalniały do naszego organizmu więcej składników odżywczych i witamin.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka