7 składników odżywczych pozwalających zachować młodość na dłużej
Kto z nas nie chciałby cieszyć się młodym wyglądem i świetnym zdrowiem przez całe życie? Chociaż proces starzenia się organizmu jest całkowicie naturalny, warto poznać takie składniki odżywcze, które go skutecznie opóźnią. Znajdziesz je w produktach spożywczych, kosmetycznych, suplementach diety. Są niedrogie i posiadają fantastyczne właściwości.
Jak działają? Składniki te zwiększają długość telomerów (fragmentów chromosomów) znajdujących się na niciach DNA. Telomery kurczą się wraz z wiekiem, uniemożliwiając tym samym właściwą regenerację DNA. Proces ten prowadzi do uszkodzenia struktur komórkowych, czyli starzenia się. Długość telomerów określa żywotność – im krótsze, tym mniej czasu ci pozostało. Istnieją jednak substancje, które mogą temu zaradzić.
Polifenole
Są bardzo silnymi przeciwutleniaczami, które nie tylko opóźniają proces starzenia się skóry, ale także chronią ją przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego czy wolnymi rodnikami. Działają przeciwzmarszczkowo i zmniejszają widoczność już istniejących zmarszczek. Poprawiają nawilżenie i pobudzają organizm do produkcji kolagenu i elastyny. Duże ilości polifenoli znajdziesz w zielonej i białej herbacie, ziarnach kakaowca, a także pestkach winogron.
Kurkuma
Ulubiona przyprawa osób uwielbiających indyjską kuchnię wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Texas MD Anderson Cancer Center, kurkuma blokuje rozwój czerniaka i innych nowotworów. Łagodzi również pojawiające się w organizmie stany zapalne, które w konsekwencji mogą być przyczyną rozwoju wielu chorób przyspieszających proces starzenia.
Magnez
Ten składnik mineralny odgrywa bardzo ważną rolę w ponad 300 procesach życiowych organizmu. Magnez uspokaja układ nerwowy, rozluźnia mięśnie, pozwala pozbyć się napięcia, pomaga w zasypianiu. Jest również niezbędny do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi, rytmu serca i ciśnienia. Chroni telomery przed skracaniem.
Resweratrol
To przeciwutleniacz odkryty w czerwonym winie, który chroni przed chorobami serca poprzez rozluźnienie naczyń krwionośnych, pomaga w regeneracji i naprawie uszkodzonych komórek. Działa przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Posiada także właściwości przeciwzapalne.
Witaminy A, C i D
Jednym z czynników przyspieszających proces starzenia się jest stres oksydacyjny – są na niego szczególnie narażone osoby prowadzące niezdrowy tryb życia, źle odżywiające się i żyjące w stresie. Witaminy A, C i D działają jak przeciwutleniacze i pomagają stres złagodzić, oczyszczają organizm, zwiększają odporność i przywracają zdrowie skórze oraz narządom wewnętrznym. Dobre źródła tych witamin to: drób, jaja, produkty w jasnych kolorach, np. morele, pomarańcze, marchew i pomidory.
Koenzym Q10
To enzym odgrywający kluczową rolę w procesie wytwarzania energii przez komórki. Wraz z wiekiem mamy go coraz mniej, a to powoduje, że komórki nie funkcjonują na pełnych obrotach. Znajdziesz go zarówno w produktach kosmetycznych, suplementach diety, jak i w wołowinie, sardynkach, makreli, podrobach. Niewielkie ilości występują również w szpinaku, brokułach i kalafiorze.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz niebezpiecznych dla organizmu stanów zapalnych. Poprawiają kondycję skóry i zmniejszają bóle stawowe. Naukowcy z Ohio State University odkryli, że kwasy tłuszczowe omega-3 również pomagają zachować długość telomerów u osób z nadwagą w średnim i podeszłym wieku. Najwięcej znajdziesz ich w rybach, ale jeśli nie jesteś ich fanem, szukaj ich również w nasionach lnu, orzechach, olejach roślinnych i jajach.