- mgr Monika Konieczna
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
7 smacznych supresantów, które naprawdę działają
Według niektórych dietetyków najlepsze diety odchudzające to te z wysoką zawartością błonnika. Dzięki niemu energia z jedzonego posiłku uwalniana jest wolniej, a mózg nie dostaje tak szybko informacji o głodzie.
Włóknik pokarmowy, bo tak brzmi inna nazwa błonnika, utrzymuje także optymalny poziom glukozy we krwi. Wprowadzenie 15 gramów błonnika dziennie do diety zmniejszy o 10 proc. przyjmowanie kalorii do organizmu.
Dobre węglowodany
Źródło supresantów znajdziemy w zielonych bananach, soczewicy oraz fasoli. Ten rodzaj węglowodanów nie zostaje strawiony w żołądku. Do jego fermentacji dochodzi dopiero w jelicie grubym. W ten sposób zostaje uwolniony kwas, który zamienia tłuszcz na energię.
Dobre węglowodany są również skarbnicą wielu składników odżywczych potrzebnych organizmowi. Znajdziemy je w: owocach i warzywach, produktach zbożowych czy orzechach.
Stosowanie octu w diecie
Osoby będące na diecie często zmagają się z podjadaniem między posiłkami. W celu zahamowania uczucia głodu warto dodawać kilka kropel octu do każdego dania składającego się z węglowodanów. Ocet zmniejszy indeks glikemiczny danych produktów, co nie wpłynie na wzrost poziomu cukru we krwi. Glukoza jest cały czas na tym samym poziomie, więc chęć na przekąski będzie mniejsza.
Gorzka czekolada
Dobra wiadomość dla czekoladoholików: nie wszystkie rodzaje czekolady są złe. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, sięgaj po tę gorzką. Po jej zjedzeniu uwalniane są endorfiny, czyli hormony szczęścia. Wywołują one poczucie zadowolenia oraz wewnętrzny spokój. Czekolada jest także doskonałym źródłem magnezu dzięki zawartej w nim dużej ilości kakao. Wpływa także na serce oraz filtruje nerki.
Wybieraj ostre przyprawy
Stosowanie ostrych przypraw w potrawach zwiększy metabolizm. Przyprawy zmniejszą także uczucie głodu. Dzięki ostrym daniom szybciej spalimy kalorie, co spowoduje redukcję tkanki tłuszczowej.
Sięgaj po papryczki chilli, pieprz cayenne lub wasabi. Dodatkową właściwością ostrych przypraw jest ich antybakteryjne i przeciwzapalne działanie.
Zmniejsz talerz
Mózg możemy oszukiwać na różne sposoby. Jednym z nich jest podawanie tej samej ilości jedzenia co zwykle na mniejszym talerzu. Wybieraj produkty zajmujące na stole dużo miejsca. W ten sposób sprawisz, że będziesz jadł mniej, podczas gdy ilość jedzenia będzie taka sama jak zwykle. Przykładami takich supresantów są: sałata, liście szpinaku czy warzywa strączkowe.
Spróbuj orzeszków piniowych
Każda odchudzająca się osoba wie, jak trudno przeżyć dzień bez przekąsek. Na szczęście jest na to sposób. Alternatywą dla chipsów i tłustych snacków są orzeszki pini. Zawierają one kwas pinolenowy, który spowalnia uwalnianie się pokarmu z żołądka. Skutkiem tego jest sytość odczuwana przez dłuższy czas.
Orzeszki piniowe ograniczają także apetyt oraz są źródłem witamin A, C, E, K oraz składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu czy fosforu.