7 supresantów, które naprawdę działają
1.
2.
Hamują głód , a tym samym wpływają utratę wagi. Supersanty, bo o nich mowa, są głównymi składnikami odchudzających suplementów diety. Polecane są dla wszystkich osób, które do tej pory próbowały stracić zbędne kilogramy wszystkimi możliwymi sposobami. Sprawdź, w jakich produktach znajdziemy te najlepsze.
3. Wzbogać dietę w błonnik
Według dietetyków najlepsze diety odchudzające, to te z wysoką zawartością błonnika. Dzięki niemu energia z jedzonego posiłku uwalniana jest wolniej, a mózg nie dostaje tak szybko informacji o głodzie.
Włóknik pokarmowy, bo tak brzmi inna nazwa błonnika, utrzymuje także optymalny poziom glukozy we krwi. Wprowadzenie 15 gramów błonnika dziennie do diety zmniejszy o 10 proc. liczbę przyjmowanych kalorii.
4. Dobre węglowodany
Źródło supresantów znajdziemy w zielonych bananach, soczewicy oraz fasoli. Ten rodzaj węglowodanów nie zostaje strawiony w żołądku. Do jego fermentacji dochodzi dopiero w jelicie grubym. W ten sposób zostaje uwolniony kwas, który zamienia tłuszcz na energię.
Dobre węglowodany są również skarbnicą wielu składników odżywczych potrzebnych organizmowi. Znajdziemy je także w: owocach i warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz orzechach.
5. Stosowanie octu w diecie
Osoby będące na diecie, często zmagają się z podjadaniem między posiłkami. W celu zahamowania uczucia głodu warto dodawać kilka kropel octu jabłkowego do każdego dania składającego się z węglowodanów.
Ocet zmniejszy indeks glikemiczny danych produktów, co nie wpłynie na wzrost poziomu cukru we krwi. Jeśli glukoza jest cały czas na tym samym poziomie, to chęć na przekąski zmniejsza się.
6. Gorzka czekolada
Nie wszystkie rodzaje czekolady są złe. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, sięgaj po tę gorzką. Po jej zjedzeniu uwalniane są endorfiny, czyli hormony szczęścia. Zapewniają poczucie zadowolenia oraz wewnętrzny spokój.
Czekolada jest także doskonałym źródłem magnezu dzięki zawartej w nim dużej ilości kakao. Pierwiastek ten pozytywnie wpływa na serce oraz filtruje nerki.
7. Wybieraj ostre przyprawy
Stosowanie ostrych przypraw w potrawach zwiększa metabolizm. Przyprawy zmniejszą także uczucie głodu. Dzięki nim szybciej spalimy kalorie, co w rezultacie spowoduje redukcję tkanki tłuszczowej.
Sięgaj po papryczki chilli, pieprz cayenne lub wasabi. Dodatkową właściwością ostrych przypraw jest ich antybakteryjne i przeciwzapalne działanie.
8. Spróbuj orzeszków piniowych
9.
Alternatywą dla chipsów i tłustych snacków mogą być orzeszki pini. Zawierają kwas pinolenowy, który spowalnia uwalnianie się pokarmu z żołądka. Skutkiem tego jest sytość odczuwalna przez dłuższy czas.
Orzeszki piniowe ograniczają także apetyt oraz są źródłem witamin A, C, E, K oraz składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu czy fosforu.