8 ciekawych sposobów na zużycie resztek jedzenia
Jeśli po obiedzie została porcja ugotowanego makaronu, wyłóż go w żaroodpornym naczyniu. Na patelni podduś pokrojone warzywa, dodaj do nich kawałki mięsa i przypraw do smaku. Zawartość patelni umieść na makaronie i przed wstawieniem naczynia do piekarnika ułóż na daniu plasterki żółtego sera.
Leczo z mięsem
Warzywno-mięsne danie o wyrazistym aromacie to idealna propozycja na chłodny wieczór. Do garnka możesz wrzucić niemal wszystkie warzywa i resztki mięsa, jakie masz w lodówce – dobór produktów nie jest najważniejszy, ponieważ kluczową rolę w przepisie na leczo odgrywa aromatyczny sos.
Omlet z niespodzianką
Klasyczny omlet należy do najprostszych dań – może przygotować go nawet dziesięciolatek. Omlet można jeść zarówno na słodko, jak i w wersji pikantnej. W tym drugim wydaniu wystarczy dodać do niego paprykę, pieczarki, resztki wędliny lub mięsa z obiadu.
Pożywna zupa
Zupa to danie, do którego można dodać w zasadzie wszystko. Jeśli masz ochotę na eksperymenty, wykorzystaj posiadane składniki i doprawiaj je tak długo, aż uzyskasz pożądany smak. Jeżeli twoja lodówka świeci pustkami i dysponujesz tylko kilkoma produktami, poszukaj w Internecie przepisu, który pozwoliłby ci na wykorzystanie ich w optymalnym stopniu.
Ciasto z owocami
Sezonowe owoce są – jak wiadomo – najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe pod względem odżywczym. Niestety, większość z nich szybko się psuje. Aby nie wyrzucać wczorajszych truskawek ani mocno dojrzałych bananów, wykorzystaj je do słodkiego wypieku. Aromatyczne ciasto to idealny deser.
Francuskie tosty
Chleb, który po kilku dniach stał się lekko twardy, ale jeszcze nie pojawiła się na nim pleśń, nie musi trafić do kosza. Wystarczy zanurzyć jego kromki w mieszance jaj i mleka, usmażyć i podawać z dowolnie wybranymi dodatkami.
Risotto z cebulą
Głównym składnikiem tego prostego dania o włoskim rodowodzie jest ryż, który gotuje się w kremowym wywarze warzywnym, rybnym lub mięsnym. Istnieje wiele wersji risotto, ale do najbardziej popularnych należy ta z dodatkiem cebuli, która nadaje daniu wyrazisty smak.
Kotleciki ziemniaczano-rybne
Nawet jeśli gotujesz od lat i zwykle udaje ci się przygotować porcję tłuczonych ziemniaków odpowiadającą potrzebom twojej rodziny, raz na jakiś czas po obiedzie zostaje ich całkiem dużo. Zmieszaj je z resztkami upieczonej ryby, uformuj małe kotleciki i usmaż – w ten sposób zyskasz danie na kolejny dzień.