8 kroków do optymalnej diety
Spożywając większą ilość białka, wpływamy korzystnie na metabolizm, co ułatwia wprowadzanie kolejnych zmian w kwestii nawyków żywieniowych. Proteiny w diecie przyspieszają spalanie kalorii i zmniejszają apetyt.
Złe węglowodany
Cukier i węglowodany rafinowane zawierają niewiele składników odżywczych czy błonnika, a do tego prowadzą do przejadania się. Zastąp je zdrowymi węglowodanami zawartymi w owocach, warzywach, ryżu, zbożach i roślinach strączkowych.
Zdrowe śniadania
Zaczynasz dzień od miski płatków śniadaniowych? Większość zawiera mnóstwo węglowodanów i cukrów, co prowadzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi i uczucia głodu. Lepszym pomysłem na zdrowe śniadanie jest jajko – produkt bogaty w białko, zdrowe tłuszcze i mnóstwo cennych składników odżywczych.
Dobre tłuszcze
Warto ograniczyć spożycie tłuszczów trans i roślinnych tłuszczów rafinowanych na rzecz tłuszczów nasyconych lub jednonienasyconych. Do diety włączyć należy olej kokosowy, oliwę z oliwek i olej z awokado. Doskonałym źródłem tłuszczu są także orzechy.
Zdrowy lunch
Ponieważ posiłek ten często spożywamy poza domem, przeważnie do zdrowych nie należy. Tymczasem wystarczy ugotować większy obiad dzień wcześniej i kolejnego dnia rano spakować resztki do pojemnika. W porze lunchu podgrzej danie i gotowe.
Produkty przetworzone
Pozbądź się z domu wszelkiego niezdrowego, sztucznego jedzenia. Skup się na produktach jakościowych i nieprzetworzonych. Wybieraj artykuły roślinne i zwierzęce, pochodzące z hodowli żywionych trawą.
Mięso i ryby w diecie
Podstawą obiadowego menu powinno być mięso lub ryba w połączeniu z dużą ilością warzyw. Do tego dodać można ryż lub ziemniaki. Co najmniej 1–2 razy w tygodniu spożywaj ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.
Odpowiednie przekąski
Gdy jesteśmy głodni, chwytamy pierwszą rzecz, jaka wpadnie nam w ręce – najczęściej jest to coś słodkiego. Tymczasem między posiłkami znacznie korzystniej jest zjeść owoc lub garść orzechów.