Właściwości chia. Szczególnie kobiety powinny je jeść

Nie bez powodu nasiona chia są uznawane za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na całym świecie. Stanowią one źródło wielu składników odżywczych, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka. Chcesz wiedzieć więcej?

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie nasion chia / Shutterstock

/ 5Właściwości chia i siemienia lnianego

Garść nasion chia obfituje w cenne dla organizmu substancje odżywcze. Ogromną zaletą tego produktu jest niskokaloryczność. Dzięki temu możemy czerpać korzyści płynące ze spożycia nasion bez obaw o niekorzystne skutki w wyglądzie sylwetki.

W porcji nasion wynoszącej 28 g znaleźć można pokaźną ilość błonnika pokarmowego, białko, zdrowe kwasy tłuszczowe, wapń, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B. Warto zwrócić również uwagę, że taka porcja dostarcza organizmowi zaledwie 135 kalorii.

/ 5Wzmacniają serce

Nasiona chia nie zawierają w składzie zbyt wielu węglowodanów i dzięki temu mogą być spożywane o każdej porze dnia. Stanowią one również idealną przekąskę dla osób, które ograniczają spożycie węglowodanów w diecie.

Zawarte w nasionach chia substancje przeciwutleniające chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Związkami odpowiedzialnymi za przyśpieszenie procesów starzenia się skóry, które uszkadzają obecne w niej komórki. Poza tym przeciwutleniacze te mogą uchronić organizm przed chorobami układu sercowego, a nawet rakiem.

/ 5Ochrona przed rakiem jelita grubego, piersi

Obraz

Wysoka zawartość błonnika w diecie jest związana z obniżonym ryzykiem rozwoju raka jelita grubego. Nasiona chia zawierają od 34 do 40 g błonnika na 100 g, co stanowi dwukrotnie większą ilość niż w otrębach. Spożywanie błonnika reguluje rytm wypróżnień, przeciwdziała zaparciom oraz wspomaga rozwój fizjologicznej flory bakteryjnej, co może zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Ponadto nasiona chia są bogate w kwas alfa-linolenowy (ALA), należący do kwasów omega-3. Badania opublikowane w "Journal of Molecular Biochemistry" wskazują, że ALA może indukować śmierć komórek nowotworowych w przypadku raka piersi i szyjki macicy, nie uszkadzając przy tym zdrowych komórek.

/ 5Co się stanie, gdy zjesz łyżkę chia dziennie?

Węglowodany zawarte w nasionach chia mają postać błonnika, który nie jest trawiony przez organizm. Składnik ten usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Następnie jest całkowicie wydalany z organizmu.

Garść nasion chia może dostarczyć organizmowi przyzwoitą ilość białka. To z kolei może znacząco ograniczyć uczucie łaknienia i zmniejszyć chęć na podjadanie między posiłkami.

Eksperci w zakresie żywienia człowieka potwierdzają, że regularna obecność nasion chia w diecie może wspomóc procesy odchudzania ze względu na zawarty w nich błonnik oraz białko. Białko wymaga od organizmu dużego wydatku energetycznego, aby mogło zostać całkowicie strawione. Z kolei błonnik reguluje rytm wypróżnień i zapobiega wzdęciom oraz zaparciom.

Warto jeść przynajmniej łyżkę nasion dziennie - w jelitach zadziała jak miotła, pozbędziesz się zalegających złogów i toksyn.

/ 5Mikstura obniżająca wysoki cholesterol: sok z cytryny i nasiona chia

Nasiona chia są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są bardzo korzystne dla zdrowia człowieka. Rozbijają trójglicerydy, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a tym samym przyczyniają się do obniżenia ryzyka zawału serca.

Chia zawierają kompleks pierwiastków niezbędnych dla zdrowia i mocnych kości, takich jak: wapń, fosfor oraz magnez. Z tego względu ich spożycie jest szczególnie wskazane w przypadku wegan, którzy nie spożywają nabiału.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka