- mgr Monika Konieczna
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
9 rzeczy, które każdy powinien wiedzieć o odżywianiu
Istnieje wiele informacji na temat racjonalnego odżywiania. Część z nich jest zgodna z prawdą, a część niestety została wyssana z palca. Warto znać kilka podstawowych informacji dotyczących prawidłowego odżywiania się.
Rola mięsa w diecie
Chude mięso drobiowe oraz ryby powinny regularnie pojawiać się w naszym menu. Produkty te dostarczają organizmowi pełnowartościowe białko, które stanowi ważny element budulcowy komórek, tkanek i narządów.
Ryby w diecie
Ryby to grupa żywności niezwykle korzystna dla naszego zdrowia. Zawarte w ich składzie zdrowe kwasy tłuszczowe przyczyniają się do podwyższenia poziomu dobrego cholesterolu we krwi oraz obniżenia tego złego. Miłośnicy ryb rzadko chorują na schorzenia układu krążenia i przez wiele lat mogą się oni cieszyć bardzo dobrym zdrowiem.
Dieta a ryzyko chorób
Warto ograniczyć do minimum spożywanie żywności typu fast food. Badania naukowe potwierdzają, że produkty żywnościowe należące do tej grupy niestety sprzyjają otyłości, chorobom układu sercowo-naczyniowego, a nawet nowotworom. Należy również unikać produktów mocno wysmażonych czy przypalonych, gdyż w trakcie tak mocnej obróbki cieplnej dochodzi do powstawania w ich obrębie silnie rakotwórczych związków.
Regularne odstępy czasu pomiędzy posiłkami
Organizm może stosunkowo szybko przystosować się do stałych godzin, w trakcie których dostarczany jest posiłek. Dzięki temu o danej porze dochodzi do wzmożonego uaktywnienia procesów trawiennych i po spożyciu posiłku rzadziej dotykają nas problemy typu wzdęcia czy bolesność brzucha.
Częste spożywanie posiłku
To zaskakujące, ale im częściej będziemy jeść, tym łatwiej będzie nam schudnąć. Organizm osoby spożywającej posiłki w odstępach 3–4 godzin przez cały dzień pracuje na pełnych obrotach. Istotne jest tylko to, aby jeść mniejsze porcje indywidualnie dostosowane do potrzeb organizmu.
Rola tłuszczu w diecie
Wiele osób na diecie odchudzającej znacząco ogranicza spożycie tłuszczu. Warto jednak pamiętać o tym, że niektóre grupy tłuszczy są zdrowe, a nawet niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W tłuszczach rozpuszczają się witaminy A, D, E oraz K, a niedostateczna ich ilość może znacząco utrudnić przyswajanie tych substancji w układzie pokarmowym. Z tego względu warto znaleźć w codziennej diecie miejsce dla oliwy z oliwek, oleju rzepakowego czy tłuszczu kokosowego.
Tłuszcze obniżające cholesterol
Zdrowe kwasy tłuszczowe występujące w rybach, orzechach, oliwie z oliwek, oleju rzepakowym czy awokado mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Nie należy eliminować tych produktów z diety.
Obecność w diecie węglowodanów i białek
Zarówno węglowodany, jak i białka są składnikami niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie należy wykluczać z diety żadnego z nich, gdyż grozi to poważnymi komplikacjami zdrowotnymi. Przykładowo eliminacja węglowodanów z diety zakwasza organizm, a to z kolei może przyczynić się między innymi do wystąpienia niewydolności nerek.
Białko na odchudzanie
Organizm w celu strawienia białka musi wykorzystać sporo energii. Z kolei zwiększony wydatek energetyczny sprzyja utracie nadmiernych kilogramów. Uogólniając, białko nie tylko stanowi ważny element diety każdego człowieka, ale również wspomaga odchudzanie.