9 złych nawyków w gotowaniu, z którymi powinniśmy zerwać

Zazwyczaj, zaraz po zakończeniu gotowania, smażenia, grillowania czy pieczenia mięsa wykładamy je na talerz i pałaszujemy. Tymczasem mięso takie należy odłożyć na chwilę, by nie traciło swojej soczystości zaraz po rozkrojeniu. Mniejsze kawałki potrzebują na to 5 do 10 minut, a większe – nawet do 20.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Maddox74 / CC BY

/ 8Zbyt długie podgrzewanie oleju

Obraz
© Zdjęcie autorstwa fuji01 / CC BY

Wiele przepisów zaczyna się od zaleceń, by umieścić coś na patelni na rozgrzanym oleju. Zanim olej osiągnie odpowiednią temperaturę, często zajmujemy się innymi rzeczami, by nie tracić zbyt wiele cennego czasu. To niestety powoduje, że ten właściwy moment często nam umyka. Dostrzegamy to wówczas, gdy znad patelni wydobywa się dym. Przypalony olej traci korzystne dla zdrowia właściwości. Rozpadają się pożyteczne przeciwutleniacze, a tworzą szkodliwe dla organizmu związki.

/ 8Przeładowanie patelni

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

Czasami pośpiech i niecierpliwość powodują, że wypełniamy patelnię składnikami po same brzegi i czekamy, aż wszystkie będą gotowe. Takie działanie, zamiast spokojnego wykonywania określonych czynności krok po kroku, może wydłużyć czas smażenia. Ciepło będzie miało utrudniony dostęp do większości składników. Ponadto danie przybierze mało estetyczny wygląd.

/ 8Temperatura niedostosowana do naczynia

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Martin Thomas / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Rzadko zdarza się, by ktoś sprawdził, w jakiej temperaturze można używać danego naczynia, dlatego też najczęściej są one nadmiernie rozgrzewne. Nieprzywierająca powłoka, pokrywająca np. patelnie, może zacząć uwalniać szkodliwe dla naszego zdrowia substancje. Ekspozycja na opary grozi wystąpieniem objawów grypopodobnych, a więc gorączki, osłabienia czy kaszlu. Ponadto negatywnie wpływa to na wydajność samego sprzętu.

/ 8Metalowe przybory na patelni o nieprzywierającej powłoce

Obraz
© Zdjęcie autorstwa m01229 / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Brak świadomości bądź poszanowania dla własnego sprzętu powoduje, że jest on niepotrzebnie niszczony przez samych właścicieli. Wykorzystując do mieszania metalowe łyżki, widelce i łopatki, rysujemy pokrywającą naczynia powłokę, przez co szybciej się zużywają, a zawartość zaczyna przywierać do dna. Lepiej używać przyborów drewnianych.

/ 8Miksowanie gorących płynów w blenderze bez zdejmowania pokrywy

Obraz
© Zdjęcie autorstwa opaye / CC BY

Taka czynność może powodować wytworzenie we wnętrzu blendera zbyt dużego ciśnienia, które wysadzi jego zawartość. Nie tylko ryzykujemy w ten sposób uszkodzenie urządzenia, ale i bolesne oparzenia skóry. Jeśli koniecznie musimy rozdrobnić coś gorącego, zamiast pokrywy użyjmy ręcznika lub ścierki, które przepuszczą powietrze. Unikniemy w ten sposób nieprzyjemnego wypadku.

/ 8Nadgorliwe mieszanie

Obraz
© Zdjęcie autorstwa star5112 / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Jeśli w przepisie znajduje się zalecenie ciągłego mieszania przygotowywanej potrawy, owszem, należy się tego trzymać. Jednak w sytuacji, kiedy nie jest to jasno określone, lepiej oprzeć się tej pokusie. Nadmierna ingerencja sprawa, że podgrzewane produkty nie chcę się zarumienić, a w dodatku stają się mniej aromatyczne i tracą cenne walory odżywcze. Negatywnie wpływa to także na ich konsystencję.

/ 8Zbyt intensywne miksowanie ciasta

Obraz
© Zdjęcie autorstwa stux / CC BY

Chcąc, by ciasto po wymieszaniu składników stało się jednolitą masą, często je miksujemy. Taka metoda rzeczywiście przynosi dobre efekty dopóki nie robimy tego zbyt gorliwie. Jeśli przesadzimy, ciasto nie będzie chciało się upiec i może pojawić się zakalec. Miksera można użyuwać jedynie do momentu całkowitego połączenia składników. Wcześniej masę warto delikatnie rozmieszać łyżką.

/ 8Płukanie mięsa przed gotowaniem

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

Przed gotowaniem wiele osób płucze mięso, by pozbyć się śliskiego nalotu. Takie działanie może jednak przynieść więcej szkody niż pożytku. Przyczynia się to bowiem do rozprzestrzeniania występujących na jego powierzchni niebezpiecznych dla zdrowia bakterii. Zaleca się raczej przecieranie go ręcznikiem.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka