Aktywuje "gen długowieczności". Najsilniejsza broń w walce ze starzeniem się organizmu

Sekret długowieczności tkwi między innymi w tym, co jemy. Ryzyko poważnych chorób można zmniejszyć, dbając o dietę bogatą w antyoksydanty. Jeden z nich ma szczególną moc: aktywuje gen wydłużający życie. W jakich produktach można go znaleźć?

Astaksantyna obecna w rybach to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczyAstaksantyna obecna w rybach to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Prus

Dieta na długowieczność

Antyoksydanty odgrywają niezwykle ważną rolę w profilaktyce wielu poważnych chorób, w tym układu krążenia i nowotworów, które skracają życie.

Naukowcy odkryli, że szczególnie cenna jest astaksantyna, przy czym chodzi o jej naturalną formę, która ma nawet kilkadziesiąt razy wyższe działanie przeciwutleniające niż syntetyczna.

Naturalnymi źródłami astaksantyny są algi, ale też niektóre ryby i owoce morza. Czasopisma "Marine Drugs" wskazuje, że warto jeść zwłaszcza krewetki, kraby i łososia.

Ryby bogate w kwasy omega-3

Mięso z kraba to doskonałe źródło astaksantyny
Mięso z kraba to doskonałe źródło astaksantyny © Adobe Stock

Astaksantyna zbawienna dla zdrowia

Astaksantyna to jeden z najsilniej działających przeciwutleniaczy. Jej regularne stosowanie poprawia wygląd skóry: zwiększa jej sprężystość i redukuje zmarszczki.

Niezwykle korzystnie wpływa też na organizm. Działa przede wszystkim na układ odpornościowy, zwiększa liczbę i aktywność limfocytów, które są niezbędne do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami (wirusami, bakteriami i grzybami).

Zmniejsza także poziom glukozy we krwi, minimalizuje stres oksydacyjny, łagodzi stany zapalne. Do tego obniża poziom cholesterolu, pomaga w regulowaniu ciśnienia i zmniejsza ryzyko nowotworów.

Aktywacja "genu długowieczności"

Naukowcy z Burns School of Medicine na Uniwersytecie Hawajskim w badaniach na myszach dowiedli, że astaksantyna aktywuje gen FOXO3 czyli tzw. gen długowieczności".

Ryby są źródłem astaksantyny
Ryby są źródłem astaksantyny © Getty Images

W trakcie badania gryzonie karmiono przez dwa tygodnie normalną dietą lub produktami z niską lub wysoką dawką astaksantyny.

"Zwierzęta karmione większą ilością astaksantyny, doświadczyły znacznego wzrostu aktywacji genu FOXO3 w tkance serca" - wskazali naukowcy. Zaznaczyli, że ten wzrost był nawet na poziomie 90 proc.

Dodali, że podobną, ale nieco mniejszą aktywację zaobserwowano również we krwi.

FOXO3 jest głównym regulatorem, który zwiększa produkcję genów zwalczających oznaki starzenia. Naukowcy uważają, że astaksantyna może przynieść pozytywne skutki w leczeniu wielu chorób, w tym choroby Alzheimera.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka