6 z 7Reypol - chrzan tarty, ok. 3 zł
Zaletą produktu marki Reypol jest największa zawartość chrzanu (80 proc.) oraz brak konserwantu pirosiarczynu sodu. - Występują zagęstniki, ale przy stosunkowo dużej zawartości korzenia chrzanu nie jest to problemem - zaznacza Dorota Hucał.
Konserwant w chrzanie jest jednocześnie najbardziej szkodliwym składnikiem na liście.
- Pirosiarczyn sodu (E223) to środek przeciwdziałający rozwojowi bakterii i pleśni. Jeżeli jest spożywany w małych ilościach, nie ma negatywnych skutków dla zdrowia. Jednak jest on powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym (np. w mrożonkach, świeżych i suszonych owocach, warzywach, pieczywie, ciastkach, dżemach), dlatego łatwo może dojść do przedawkowania, a to już bywa nieprzyjemne – mówi Dorota Hucał.
I podkreśla, że chrzan domowy powinien składać się tylko z korzenia chrzanu doprawionego sokiem z cytryny lub octem i cukrem.
Zobacz także: Co się dzieje, gdy codziennie pijesz sok pomidorowy?