Ananas - jak wpływa na zdrowie?
Ananas to owoc niemalże magiczny. Pięknie wygląda, zachwyca zapachem, a tego, kto go skosztuje smakiem i aromatem przenosi w odległe rejony Karaibów.
Jego obecność na naszych stołach zawdzięczamy podkomorzemu Stanisławowi Poniatowskiemu, bratu króla Stanisława Augusta, który w swoich szklarniach hodował ten owoc. Bywało, że rocznie potrafił uzyskać aż 5 tysięcy sztuk.
Od tamtej pory ananas w Polsce zdobywał więcej zwolenników. I słusznie, ponieważ to samo zdrowie. Oczyszcza, zawiera kwasy AHA, łagodzi ból, stany zapalne, ale przede wszystkim – wspomaga odchudzanie.
Zobacz także: Fryzjerka zauważyła niepokojące znamię u kobiety. Uratowała życie kobiety
Mieszanka jabłka i sosny
Ananas został odkryty dla Europy razem z Ameryką. Gdy Europejczycy spróbowali tego pysznego owocu, postanowili wymyśleć dla niego nazwę. Tak powstało "pineapple" (ang. pine – sosna, apple – jabłko) – korona ananasa przypominała im sosnę, sam owoc – jabłko.
W naturze roślina o nazwie ananas jadalny, którego owocostan popularnie nazywamy ananasem, rośnie głównie w Ameryce Południowej. Z resztą Brazylia i Meksyk to główni jego producenci i eksporterzy. Owoc ananasa jadalnego wyrasta na szczycie łodygi, u której podnóża wyrastają kolczaste, rozłożyste liście.
Jeśli po zakupieniu owocu w sklepie odetniemy górną jego część i włożymy do donicy z ziemią, bardzo możliwe, że wyrośnie z niej zielona rozeta liści. Przy odpowiedniej pielęgnacji doczekamy się owoców.
Ananas waży zazwyczaj 1-2 kilogramy. Po odcięciu korony i obraniu pancerza rzeczywista waga wahać się będzie w granicach 800 gramów.
Właściwości
Z właściwości ananasa od lat korzysta medycyna naturalna – leczy się nim infekcje układu oddechowego, poprawia trawienie, stosuje przy gojeniu ran.
Natomiast medycyna konwencjonalna dobrodziejstwo ananasa wykorzystuje od lat 70. XX wieku. Co jest takiego w tym owocu, że sięgają po niego nawet lekarze? Bromelina, czylienzym o właściwościach leczniczych, który wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i odchudzające.
Ananas na stawy i kości
Bromelina zawarta w ananasie z powodzeniem wykorzystywana jest w medycynie sportowej. Leczy obrzęki pourazowe, stany zapalne, działa przeciwbólowo. W jaki sposób?
Hamuje proces syntezy prostaglandyn prozapalnych, które wywołują odczucie bólu i stany zapalne. W przypadku urazu stawu czy jego bólu wato zjeść kilka plasterków świeżego ananasa.
Oprócz tego bromelainę stosuje się także w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów, właśnie ze względu na jej właściwości przeciwbólowe. Sprawdzi się także przy dnie moczanowej – ułatwia usuwanie z organizmu kwasu moczowego.
Jednak ananas to także źródło pierwiastków, które pomagają poprawić stan kości. Mowa tutaj o manganie, który ułatwia przyswajanie wapnia, żelazie, które zapobiega łamliwości kości i miedzi, która z kolei odgrywa ważną rolę w tworzeniu kolagenu, białka wchodzącego w ich skład.
Ananas na odchudzanie
Bromelina jest również odpowiedzialna za przyspieszanie przemiany materii, co z kolei potwierdza, że ananas jest doskonałym owocem dla osób na diecie – lekkostrawny, niskokaloryczny (50 kalorii na 100 gram) i pyszny.
Oprócz tego ma właściwości oczyszczające. Poprawia również mikrokrążenie oraz pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Ananas zawiera także duże ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu spożyty pęcznieje w żołądku i daje uczucie sytości.
Warto jednak zwrócić uwagę, że te wszystkie właściwości zawiera jedynie ananas świeży. Ten z puszki to bomba kaloryczna, pozbawiona witamin. Ważne też, by jeść go rano.
Powodem jest wysoka zawartość cukrów prostych, których zbyt duża ilość w organizmie odkłada się w tkance tłuszczowej. Jeśli zjemy ananasa rano, mamy większą możliwość, by ten cukier spalić.
Ananas na gojenie ran, infekcje i ciśnienie krwi
Bromelina zawarta w ananasie ma wiele zastosowań. W Japonii stosuje się ją w przypadku ukąszenia owadów i pogryzienia przez zwierzęta. Jej inne działanie dotyczy leczenia ran po oparzeniu lub operacji.
Ta grupa enzymów rozkłada białka, wspomaga ich trawienie i dzięki temu przyspiesza metabolizm. Dlatego też warto jeść ananasa przy niestrawności lub problemach z żołądkiem. Owoc ten może również zapobiegać zaparciom i wzdęciom.
Masz kaszel? Wypłucz gardło świeżym sokiem ananasowym. Naukowcy dowodzą, że bromelina rozrzedza śluz w oskrzelach, dzięki czemu może w przyszłości stać się lekiem na astmę.
Cierpisz na chorobę wieńcową? Jedz ananasy. Bromelina działa przeciwzakrzepowo. Zapobiega tym samym właśnie chorobie wieńcowej i zakrzepowemu zapaleniu żył – rozpuszcza już powstałe zakrzepy.
Zobacz także: Nowy, niebezpieczny gadżet erotyczny. Lekarze ostrzegają
Ananas na odporność
Ananas zaspokaja aż 80 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Zawiera jej aż 48 mg w 100 gramach. To bardzo ważne, ponieważ witamina C jest podstawowym czynnikiem, który buduje odporność organizmu. Broni także komórki przed wolnymi rodnikami, czyli wykazuje działanie antyoksydacyjne.
Ananas - jak wybrać dojrzały owoc
Przed zakupem ananasa, warto mu się dobrze przyjrzeć. Wybierz ten okaz, który ma lekko podeschnięte liście, pachnie i jest twardy, ale przy nacisku jego skorupa się ugina. Natomiast zrezygnuj z zakupuj, jeśli tylko poczujesz zapach sfermentowanego owocu.