Awokado. Dlaczego trzeba myć je przed jedzeniem?

Ten zielony owoc z Ameryki Południowej jest częstym składnikiem sałatek i sosu guacamole. Jemy go coraz chętniej i doceniamy za wyjątkowe właściwości odżywcze kryjące się w miąższu. W związku z tym możemy uważać, że nie warto myć jego skórki. Robiąc to popełniamy duży błąd.

Awokado jest wyjątkowym źródłem witamin i minerałówAwokado jest wyjątkowym źródłem witamin i minerałów
Źródło zdjęć: © 123RF

Dlaczego warto jeść awokado?

Od pewnego czasu awokado jest jednym z najmodniejszych owoców. Przepisy na potrawy z nim królują w internecie. Z łatwością też skosztujemy go w restauracjach i kawiarniach. Nie można się temu dziwić. W końcu awokado to solidna porcja niezbędnych dla człowieka wartości odżywczych i ceniony nie tylko w rodzimej Ameryce Południowej afrodyzjak.

Awokado wyróżnia się na tle innych owoców bogactwem składników. To wyjątkowe źródło m.in. kwasów omega-9, omega-6 i omega-3, a także potasu (aż 485 mg w 100 g), luteiny i kwasu foliowego. Ponadto jedząc ten owoc dostarczamy organizmowi wielu witamin – poprawiającej odporność witaminy C, ważnej dla prawidłowej pracy oczu witaminy A, świetnie wpływającej na wygląd cery witaminy E i dobrej dla układu nerwowego witaminy B.

Dlaczego trzeba myć awokado?

W awokado jemy tylko miąższ. Z tego powodu niektórzy mogą uznać, że ma potrzeby myć tego owocu przed obraniem. To błąd. Zdaniem naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Nebraska-Lincoln skórka awokado jest idealnym miejscem dla bakterii i zarazków.

Wpływ obróbki termicznej na kwasy omega-3

Jej chropowana struktura gromadzi zanieczyszczenia i bakterie. Co więcej, używane na plantacjach awokado pestycydy również mogą osadzać się właśnie na powierzchni owocu. Gdy dostaną się do organizmu mogą spowodować rozstrój żołądka, a nawet wymioty i biegunkę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka