Awokado – przepisy, wartości odżywcze, kalorie

Awokado – przepisy na guacamole to nie jedyna receptura, w której sprawdza się ten niezwykły owoc. Dlaczego warto po niego sięgać? Jakie ma właściwości, zwłaszcza prozdrowotne i lecznicze? Jak jeść awokado na surowo? Co z niego zrobić? Kto nie powinien go spożywać? Czy ma jakieś wady? Poznaj całą prawdę o smaczliwce wdzięcznej.

Awokado stanowi doskonały dodatek do sałatek i kanapek.Awokado stanowi doskonały dodatek do sałatek i kanapek.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Awokado – przepisy

Awokado – przepisy i informacje żywieniowe na jego temat – leżą w kręgu zainteresowania nie tylko kulinarnych entuzjastów, ale i zwolenników zdrowego odżywiania. Nie sposób go przecenić: zachwyca nie tylko smakiem, ale i wartościami odżywczymi oraz walorami prozdrowotnymi.

Co zrobić z awokado? Jak je jeść? Ten odżywczy i pyszny owoc odnajduje się w wielu recepturach. Najpopularniejsze wydaje się być tradycyjne, meksykańskie guacamole (pasta z awokado), ale i wariacje na jego temat (np. pasta z awokado i jajek). Nie mniej popularne są sałatki z awokado, na przykład sałatka z krewetkami, sałatka z awokado i jajkiem. Doskonale smakuje także:

  • koktajl z awokado,
  • kanapka z awokado, grzanki i tosty z awokado (może być używane jako samodzielna pasta, ale i masło, ze względu na dużą zawartość tłuszczów nienasyconych)
  • makaron z awokado,
  • jajko faszerowane awokado.

Guacamole – przepis

Jak zrobić guacamole? To proste. Wystarczy dojrzałe, umyte i przekrojone na pół awokado (bez pestki) rozgnieść widelcem z dodatkiem limonki, czosnku i soli. Z czym jeść guacamole? Z chipsami z kukurydzianej tortilli, na grzance, kanapce lub toście.

Kalorie i wartości odżywcze awokado

Wartość energetyczna awokado wynosi 160 kcal. Porcja dostarcza również:

  • białko - 2,00 g
  • tłuszcz - 14,66 g (kwasy tłuszczowe: nasycone - 2,126 g, jednonienasycone - 9,799 gwielonienasycone - 1,816 g),
  • węglowodany - 8,53 g,
  • błonnik - 6,7 g.

Wartości i właściwości odżywcze awokado są imponujące. Owoc jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera:

  • witaminę A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina), kwas foliowy i kwas pantotenowy,
  • wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor.Awokado jest w dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika oraz fito-związków, do których należą glutation, luteina i beta-sitoserol.

Awokoado - poza zastosowaniem w kuchni - coraz częściej wykorzystywany jest w kosmetyce. Maseczki łagodzą podrażnienia skóry i odżywiają cerę.

Dla kogo awokado?

Z uwagi na swoje walory odżywcze i prozdrowotne, awokado polecane jest osobom zmagających się z cukrzycą typu II, miażdżycą i kobietom w ciąży, gdyż zawiera kwas foliowy, a także osobom odchudzającym się.

Czy awokado jest zdrowe?

Awokado - smaczliwka wdzięczna, awokado właściwe, Persea americana – to gatunek wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Ma kształt gruszki i zieloną, chropowatą skórkę. Rośnie na tropikalnych obszarach Ameryki Środkowej i Południowej. Nie bez przyczyny uznawane jest za najzdrowszy owoc. Jest zasobny w zdrowe tłuszcze i wiele innych cennych substancji.

Regularne bądź częste spożycie awokado wpływa na funkcjonowanie organizmu, ale i zapobiega chorobom oraz dolegliwości zdrowotnych, ponieważ:

  • witaminy C, E i A (przeciwutleniacze) zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry,
  • glutation (antyoksydant) wspiera pracę wątroby, usprawnia układ immunologiczny i nerwowy,
  • tłuszcze nienasycone i potas pomagają obniżyć ciśnienie krwi,
  • beta-sitosterol obecny w kwasie linolowym i oleinowym (jednonienasyconych tłuszczach) obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, powoduje wzrost tzw. dobrego cholesterolu we krwi – HDL,
  • enzymy poprawiają zdolność wchłaniania substancji odżywczych,
  • nierozpuszczalny błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, cukrzycy oraz nadciśnienia i otyłości,
  • witaminy z grupy B pomagają regulować prawidłowy poziom homeostazy,
  • nienasycone tłuszcze omega-3 i omega-6 wpływają na funkcjonowania organizm,
  • redukuje poziom homocysteiny, która przyczynia się do powstawania blaszek miażdżycowych, chroni przed udarem mózgu
  • witamina E przyczynia się do ochrony organizmu przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

Kto nie powinien jeść awokado?

Przeciwwskazaniem do jedzenia awokado jest uczulenie na pyłki owocu i lateks (awokado zawiera spore ilości histaminy), przyjmowanie leków zmniejszające krzepliwość krwi, mieli wrzody żołądka lub cierpią w powodu zgagi, przebyli zapalenie trzustki.

Właściwości odchudzające awokado

Owoce smaczliwki mają duży potencjał energetyczny, gdyż charakteryzują się wysoką zawartością kalorii i tłuszczu.

Awokado zawiera sporo kalorii i do 30% tłuszczów (mówi się, że to owoc maślany), ma jednak właściwości odchudzające i sprzyjające zachowanie szczupłej sylwetki, ponieważ tłuszcze: pomagają spalać tkankę tłuszczową, dają uczucie sytości, zmniejszają chęć podjadania między posiłkami, zwiększają tempo przemiany materii.

Awokado jeść czy nie - cała prawda o awokado

Awokado ma też swoją ciemną stronę i poważną wadę – jego uprawa szkodzi środowisku: prowadzi do dużego zanieczyszczenia i wycinania lasów, wymaga bardzo dużej ilości słodkiej wody, a nim awokado dotrze do sklepu, pokonuje długą drogę, pozostawiając po sobie znaczny ślad węglowy (nazywany śladem ekologicznym).

Warto także pamiętać, że smaczliwka z powodu zawartości persyny jest trująca dla zwierząt: psów, kotów, koni, bydła, kóz, królików, ptaków i ryb.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka