Badania trwały 11 lat. Oto co chroni przed każdym typem udaru
Naukowcy nie mają wątpliwości – produkty bogate w potas chronią przed każdą postacią udaru, dlatego warto jak najszybciej włączyć je do naszej diety. Badacze zalecają jedzenie zwłaszcza tych ośmiu produktów.
W tym artykule:
Jakie objawy daje udar?
Udar stanowi bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia i życia, dlatego warto wiedzieć, jakie symptomy mogą mu towarzyszyć. W jego przypadku czas ma bowiem ogromne znaczenie i od tego, jak szybko chory otrzyma medyczną pomoc, zależy jego dalsze funkcjonowanie.
Do najbardziej charakterystycznych symptomów udaru zaliczamy:
- paraliż twarzy lub kończyn,
- drętwienie,
- problemy z widzeniem,
- ból głowy,
- kłopoty z chodzeniem i mową.
Potas w diecie chroni przed udarem
Wyniki badań opublikowane przez naukowców w ''European Heart Journal’’ wskazują, że produkty bogate w potas chronią przed wszystkimi typami udaru. Naukowcy zbadali ponad 90 tys. kobiet w wieku od 59 do 79 lat, które nie doznały udaru. Obserwacje trwały aż 11 lat. Badacze doszli do wniosku, że panie, w dietach których były największe ilości potasu, miały najniższe ryzyko wystąpienia udaru niedokrwiennego i krwotocznego.
''Wysokie spożycie potasu wiąże się z niższym ryzykiem wszystkich udarów, a także śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny u starszych kobiet, szczególnie tych, które nie mają nadciśnienia’'' – napisano w podsumowaniu badania.
Korzyści ze stosowania potasu zostały poparte przez British Heart Foundation (BHF). Organizacja poleca sięgać przede wszystkim po: mięso z kurczaka, awokado, banany, brokuły, ziemniaki, szpinak, gotowanego łososia i odtłuszczone mleko.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.