Czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru

Mamy dobre informacje dla miłośników czekolady – ulubiony słodki przysmak wielu osób nie tylko poprawia nastrój, ale również świetnie wpływa na zdrowie. Naukowcy odkryli, że jedzenie czekolady zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz udaru. Jaka czekolada jest najzdrowsza?

Czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca i udaruCzekolada zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru
Źródło zdjęć: © Zdjęcie czekoladek / Shutterstock
Sylwia Stachura

Uzdrawiająca moc czekolady

Czy istnieje zdrowa czekolada? Jej lecznicze właściwości nie są żadną tajemnicą. Co roku pojawiają się nowe badania, które wykazują, że gorzka czekolada chroni serce, zapobiega cukrzycy, a nawet otyłości. Wszystko to zasługa znajdujących się w niej antyoksydantów.

Najnowsze testy przeprowadzono w Norfolk w Anglii i opublikowano w czasopiśmie medycznym „Heart”. Badanie trwało 12 lat i objęło aż 25 tys. osób. Część z nich (20 proc.) w ogóle nie jadła czekolady, inni jedli jej przeciętnie 7 g dziennie. Wśród badanych były również osoby, które spożywały 100 g czekolady każdego dnia, czyli całą tabliczkę.

W ciągu 12 lat badacze obserwowali zarówno dietę ochotników biorących udział w teście, jak i ich historię medyczną. Po przeanalizowaniu danych okazało się, że u osób jedzących czekoladę ryzyko chorób serca było niższe o 11 proc. niż u tych, którzy zrezygnowali z tego przysmaku. Zagrożenie śmiercią z powodu chorób układu krążenia zmniejszyło się u wielbicieli słodkiego przysmaku o 25 proc., a wystąpienie udaru o 23 proc. Amatorzy czekolady byli też mniej zagrożeni chorobą wieńcową.

Angielskie badania są przełomowe, ponieważ do tej pory wciąż podkreślano, że cukier i tłuszcz są największymi wrogami zdrowego serca. Nowe odkrycie pokazuje jednak, że czekolada nie tylko nie szkodzi, ale nawet chroni układ krążenia. Naukowcy zaznaczają jednak, że taki wpływ czekolady na zdrowie wymaga jeszcze dokładniejszych analiz i powtórzenia testów.

Mleczna czy gorzka?

Nowe badanie wykazało, że nawet mleczna czekolada ma świetne właściwości dla zdrowia
Nowe badanie wykazało, że nawet mleczna czekolada ma świetne właściwości dla zdrowia

Nie przepadasz za gorzką czekoladą? Na pewno się ucieszysz, bo uczestnicy angielskiego badania jedli zarówno gorzką, jak i mleczną czekoladę. Wyniki badania pokazują więc, że nawet słodka czekolada, którą tak uwielbiamy, może być wartościowa dla zdrowia.

Zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady to zasługa przeciwutleniaczy znajdujących się w kakao, którego nie ma zbyt dużo w mlecznej czekoladzie. Wyniki badań wskazują więc na to, że to inne składniki mlecznej czekolady mogą być tak zbawienne dla zdrowia. Eksperci sugerują, że zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia może być zasługą wapnia oraz kwasów tłuszczowych znajdujących się w mleku.

Nowe badania to balsam na duszę wszystkich łasuchów. Chociaż czekoladę zalicza się do słodyczy, wiele badań wskazuje na to, że to jeden z najzdrowszych  smakołyków. Jeśli chcemy zjeść coś słodkiego, możemy śmiało sięgać właśnie po nią. Pamiętajmy jednak o tym, żeby wybierać produkt dobrej jakości i zwracać uwagę na zawartość kakao.

Lista powodów, dla których warto jeść czekoladę, wciąż się wydłuża. Co kilka miesięcy pojawiają się nowe badania, które sugerują pozytywny wpływ czekolady na zdrowie. Nie pozostaje więc nic innego, niż skusić się na kostkę smakołyku. Jak zawsze radzimy jednak umiar, bo nawet najzdrowsze produkty w nadmiarze mogą okazać się szkodliwe.

Źródło: medicalnewstoday.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka