Bento - co to jest, rodzaje, pomysły na pyszne bento

Bento to wywodzące się z Japonii pudełko, odpowiadające znanym w Polsce lunchboxom. Zawiera ładnie ułożone, kolorowe potrawy, które nie tylko dobrze smakują, ale także pięknie wyglądają - w końcu jemy oczami. Jest to zatem sztuka układania jedzenia w pudełku, które następnie można zabrać do szkoły czy pracy. Jak przygotować bento i co musi zawierać?

Bento to wywodzące się z Japonii pudełko, odpowiadające znanym w Polsce lunchboxomBento to wywodzące się z Japonii pudełko, odpowiadające znanym w Polsce lunchboxom
Źródło zdjęć: © AdobeStock
Kinga Olchowy

Co to jest bento?

Bento może kojarzyć się z kolorowymi pudełkami, w których dzieci i nastolatkowie z Japonii trzymają swoje drugie śniadanie. Znajdują się tam zabawnie formowane kulki z ryżu, przycięte na kształt uśmiechu paski nori czy tworzone ze słodkich przekąsek kształty.

W rzeczywistości bento to po prostu japoński odpowiednik lunchboxa, w którym główną rolę odgrywa odpowiednie ułożenie jedzenia. Idąc w myśl założenia, że człowiek je oczami i to, co wygląda ładnie smakuje nam lepiej, w bento chodzi przede wszystkim o estetykę.

Bento, które znamy z filmów i seriali

Pudełko, w którym znajdują się uformowane z ryżu zwierzęta, warzywne wycinanki i kolorowe przekąski, to specjalny rodzaj bento, nazywany przez Japończyków "kyaraben". Taki lunchbox mocno nawiązuje do popkultury - jego estetyka nawiązuje do znanych postaci z anime lub odwzorowuje jedzone przez nich w serialu posiłki.

Bento przygotowywane na co dzień wygląda inaczej i dużo bardziej przypomina klasyczny lunchbox.

Idealna sałatka na drugie śniadanie

Ułożone w takim pojemniku posiłki muszą być smaczne, zdrowe i pięknie zaprezentowane, aby cieszyły oczy i kubki smakowe. Nie ma potrzeby każdorazowego wycinania czy formowania zabawnych kształtów.

Rodzaje bento

Bento można przygotować w domu lub kupić na niemal każdej stacji kolejowej. Japończycy to zabiegane społeczeństwo pracoholików, które nade wszystko ceni sumienne wypełnianie obowiązków. Jeśli nie mają czasu na przygotowanie zdrowego posiłku w domu, takie bento ze stacji jest świetnym pomysłem.

Produkty używane do stworzenia bento bardzo często odpowiadają danej porze roku. Nie chodzi jednak o wykorzystywanie sezonowych warzyw, ale o odzwierciedlenie aktualnej pogody kolorami. Zimą w bento dominuje biel i błękit, wiosną róż nawiązujący do kwiatów wiśni, latem korzysta się z czerwonych i zielonych produktów, a jesienią królują brązy, rudości i złoto.

Bento może być przygotowane zarówno na ciepło, jak i na zimno, a także na słodko i słono. Wiele pudełek posiada specjalne przegródki, w których zmieści się zarówno pełnowartościowy posiłek, jak i drobna, słodka przekąska na deser.

Pojemnik na bento

Klasyczne, japońskie pojemniki na bento bardzo często są dość duże i posiadają dwa poziomy. Dzięki temu zmieszczą więcej, niż jeden posiłek i zapewniają zarówno drugie śniadanie, jak i obiad czy deser. Ma to swoją przyczynę prawdopodobnie w japońskim zamiłowaniu do pracy - ludzie często wracają do domów późnym wieczorem, a dzięki bento mogą dbać o zbilansowaną dietę przez cały dzień mimo to.

Taki pojemnik posiada także przegródki, w których możemy ułożyć produkty tak, aby się ze sobą nie mieszały i połączyć je dopiero tuż przed jedzeniem. Ma to znaczenie szczególnie w przypadku sałatek lub dań z ryżem i sosem.

Jak przygotować piękne i smaczne bento?

Najważniejszą zasadą bento jest układanie w pojemniku kęsów na raz. Oznacza to, że Japończycy nie układają w swoim lunchboxie całych kotletów czy dużych kawałków ryżu, ale wszystko kroją i formują tak, aby można było szybko zjeść swój posiłek bez konieczności odkrawania czy odrywania kawałków.

Dzięki temu bento jest posiłkiem, który można zjeść niemal wszędzie - wystarczy widelec, łyżka lub komplet pałeczek. Pojemnik musi je oczywiście mieścić - mnóstwo pudełek ma dołączony komplet sztućców lub wydzielone miejsce na nasz własny widelec czy łyżkę.

Poszczególne produkty układane są w bento tak, aby wyglądały estetycznie. Jeśli więc przygotowujemy sałatkę, nie mieszajmy wszystkich składników, ale ułóżmy je obok siebie (jak w sałatce gyros) i połączmy dopiero przed jedzeniem.

Produkty, takie jak pieczone ziemniaki, kawałki mięsa czy kiełki do dekoracji, także warto ułożyć osobno. Taka praktyka sprawi, że będą wyglądały ładnie, ale przede wszystkim w pojemniku nie zrobi się "mamałyga".

Różnego rodzaju rolady z tortilli czy burrito warto pokroić na mniejsze kawałki, imitujące sushi. Można do nich dodatkowo dołączyć wykałaczkę i jeść każdy kawałeczek na raz.

Akcesoria do bento

Bento to pudełko, w którym z założenia powinny znajdować się posiłki przygotowane w taki sposób, aby można było zjeść każdy kawałek na jeden kęs. Z tego powodu bardzo często do przygotowywania lunchu wykorzystywane są wykałaczki, z których można zrobić mini szaszłyki lub wykorzystać jako sztućce.

Aby jedzenie pozostało na swoim miejscu, bardzo często wykorzystuje się silikonowe foremki, które nie ślizgają się po pojemniku i sprawdzają się przede wszystkim w bento bez przegródek.

W Japonii bardzo popularne są także foremki do świeżo ugotowanych jajek, które nadają im kształt. Takie jajko po ostygnięciu zachowuje nadaną mu formę i wygląda estetycznie w pudełku. Chętnie wykorzystuje się je do przygotowywania posiłków dla dzieci, choć dorośli korzystają z takich foremek równie często.

Klasyczne japońskie bento niestety nie jest szczelne, więc producenci bardzo często oferują dodatkowe pojemniki na sos czy dressing do sałatki. Pojemniki dostępne w Polsce bardzo często mają dodatkowe silikonowe uszczelki, ale i one nierzadko przepuszczają najbardziej płynne elementy naszego posiłku.

Dlaczego warto przygotowywać bento?

Bento, a także każdy inny rodzaj lunchboxa, ma wiele zalet. Przede wszystkim pozwala zachować zdrową, zbilansowaną dietę, nawet jeśli w naszym życiu króluje stres i pośpiech. Dodatkowo noszenie własnego pojemnika z jedzeniem pozwala zaoszczędzić pieniądze, które wydalibyśmy na lunch na mieście.

Dzięki temu unikamy także kupowania posiłków na wynos, pakowanych w jednorazowe pudełka, które mają koszmarny wpływ na środowisko. Bento jest więc zdrową opcją na każdy dzień.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka