Beznoesan sodu - czy należy go unikać?

Beznoesan sodu stosuje do konserwacji żywnościBeznoesan sodu stosuje do konserwacji żywności
Źródło zdjęć: © 123rf

Benzoesan sodu jest konserwantem stosowanym najczęściej przy produkcji żywności. Znajdziemy go w takich produktach, jak pakowane przyprawy, konserwy, wędliny, niektóre gotowe wypieki. Przepisy dopuszczają jego stosowanie w określonych normach, ale eksperci ds. żywienia zwracają uwagę, że nadmiar benzoesanu sodu może być szkodliwy.

Czy należy go zatem unikać? Benzoesan sodu to konserwant, znany też jako sól sodowa, czy E211. Naturalnie w niewielkich ilościach znajdziemy go w produktach, takich jak: żurawina, jagody czy grzyby. Najczęściej znajdziemy go w gotowych zupach, sosach, konserwach, przetworach czy napojach gazowanych.

Chociaż benzoesan sodu nie uznawany jest szkodliwy konserwant, spożycie go w zbyt dużej ilości może powodować szereg działań niepożądanych. Dietetycy zalecają, aby dzienna dawka nie przekraczała 5 mg E211 na każdy kilogram masy ciała.

Benzoesan sodu – czy należy go unikać?

W przeciwnym razie mogą pojawić się objawy, takie jak: dolegliwości żołądkowe czy pokrzywka na skórze. Warto wiedzieć, że benzoesan sodu jest szczególnie niebezpieczny w połączeniu z witaminą C, ponieważ może zareagować i wytworzyć rakotwórczy benzen.

Niestety benzoesan dodawany jest przed producentów niemal do wszystkiego. Oprócz konserw, zawiera go też margaryna, dżem, galaretki i żelki oraz przyprawy. Producenci wykorzystują go, aby uchronić swoje produkty od pleśni, grzybów i drożdży. Czytajmy składy i unikajmy go, zwłaszcza gdy często towarzyszą nam dolegliwości żołądkowe.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka