Błędy, jakie popełniamy przy gotowaniu ziemniaków
Jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Wielu z nas spożywa je codziennie. Lubimy je w postaci gotowanej, smażonej, pieczonej czy grillowanej. Nie cieszą się zbyt dobrą opinią. Zarzuca się im, że są tuczące i niezdrowe.
Ziemniaki mają jednak wiele właściwości zdrowotnych. Są lekkostrawne, zawierają dużo witaminy C, stanowią podstawę diety przy kamicy nerkowej. Aby jednak warzywo było zdrowe, musi zostać odpowiednio przygotowane. A to - jak się okazuje - wcale nie jest takie proste, ponieważ popełniamy przy tym dużo błędów. Jakich?
Przeczytaj także: Wyrzucasz je? Według naukowców to najzdrowsza część czosnku
Zbyt grubo obieramy
Najczęściej jadamy ziemniaki w postaci gotowanej. Najpierw trzeba je obrać. I tu popełniamy podstawowy błąd. Obieramy bulwy za grubo, zostawiając do zjedzenia jedynie niewielki środek.
Ziemniaki są skarbnicą witaminy C. To naturalny antyoksydant, który bierze udział w procesie tworzenia się krwi, wspomaga odporność i zapobiega starzeniu się skóry. Największe ilości tej witaminy w ziemniaku znajdziemy tuż pod skórką. Jest jej tam aż o ok. 10 razy więcej niż w miąższu. Gdy więc obieramy ziemniaki za grubo, pozbawiamy się dobroczynnego wpływu witaminy C na nasze zdrowie. Zamiast obierać, można je porządnie wyszorować szczoteczką. Sprawdza się to najlepiej przy młodych ziemniakach.
Przeczytaj także: Najlepsze naturalne lekarstwo na wątrobę. Dodawaj do chleba i sałatek
Moczenie
Obierasz ziemniaki na godzinę przed ugotowaniem i zostawiasz w wodzie? A może zalewasz je wodą i wstawiasz do gotowania? To kolejne częste błędy.
Część witamin i związków mineralnych rozpuszcza się w wodzie, dlatego każdy kontakt z nią jeszcze przed gotowaniem powoduje ubytek tych substancji. Co zatem robić, by warzywo nie straciło na wartości?
Przede wszystkim należy je bardzo cienko obierać. Istotne też, by bulwy wkładać do wrzącej wody. Takie zabiegi zapobiegną utracie wartości odżywczych.
Przeczytaj także: Piękna i lśniące, ale czy naturalne? Tych jabłek kupować nie warto
Nie zwracamy uwagi na odmiany
Czy kiedykolwiek zwracałeś uwagę na odmianę ziemniaków, jakie wkładasz do koszyka? Nie? Następnym razem przyjrzyj im się dobrze. Każda odmiana posiada różne proporcje witamin i minerałów. Te żółte (np. satina, medea, żagiel) są bogactwem beta-karotenu, natomiast odmiany białe tego składnika mają mniej. Prowitamina A korzystnie wpływa na wzrok, pomaga obniżeniżyć poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia odporność.
Najwięcej witamin i minerałów zawierają oczywiście ziemniaki młode. Takie bulwy mają ok 16 mg witaminy C w 100 g. Im dłużej leżą w magazynach – tym mniej w nich wartości odżywczych.
Źródła
- smaker.pl