Błędy, jakie popełniamy przy gotowaniu ziemniaków

Jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Wielu z nas spożywa je codziennie. Lubimy je w postaci gotowanej, smażonej, pieczonej czy grillowanej. Nie cieszą się zbyt dobrą opinią. Zarzuca się im, że są tuczące i niezdrowe.

Ziemniaki mają jednak wiele właściwości zdrowotnych. Są lekkostrawne, zawierają dużo witaminy C, stanowią podstawę diety przy kamicy nerkowej. Aby jednak warzywo było zdrowe, musi zostać odpowiednio przygotowane. A to - jak się okazuje - wcale nie jest takie proste, ponieważ popełniamy przy tym dużo błędów. Jakich?

Przeczytaj także: Wyrzucasz je? Według naukowców to najzdrowsza część czosnku

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Rycerz

/ 3Zbyt grubo obieramy

Najczęściej jadamy ziemniaki w postaci gotowanej. Najpierw trzeba je obrać. I tu popełniamy podstawowy błąd. Obieramy bulwy za grubo, zostawiając do zjedzenia jedynie niewielki środek.

Ziemniaki są skarbnicą witaminy C. To naturalny antyoksydant, który bierze udział w procesie tworzenia się krwi, wspomaga odporność i zapobiega starzeniu się skóry. Największe ilości tej witaminy w ziemniaku znajdziemy tuż pod skórką. Jest jej tam aż o ok. 10 razy więcej niż w miąższu. Gdy więc obieramy ziemniaki za grubo, pozbawiamy się dobroczynnego wpływu witaminy C na nasze zdrowie. Zamiast obierać, można je porządnie wyszorować szczoteczką. Sprawdza się to najlepiej przy młodych ziemniakach.

/ 3Moczenie

Obierasz ziemniaki na godzinę przed ugotowaniem i zostawiasz w wodzie? A może zalewasz je wodą i wstawiasz do gotowania? To kolejne częste błędy.

Część witamin i związków mineralnych rozpuszcza się w wodzie, dlatego każdy kontakt z nią jeszcze przed gotowaniem powoduje ubytek tych substancji. Co zatem robić, by warzywo nie straciło na wartości?

Przede wszystkim należy je bardzo cienko obierać. Istotne też, by bulwy wkładać do wrzącej wody. Takie zabiegi zapobiegną utracie wartości odżywczych.

/ 3Nie zwracamy uwagi na odmiany

Czy kiedykolwiek zwracałeś uwagę na odmianę ziemniaków, jakie wkładasz do koszyka? Nie? Następnym razem przyjrzyj im się dobrze. Każda odmiana posiada różne proporcje witamin i minerałów. Te żółte (np. satina, medea, żagiel) są bogactwem beta-karotenu, natomiast odmiany białe tego składnika mają mniej. Prowitamina A korzystnie wpływa na wzrok, pomaga obniżeniżyć poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia odporność.

Najwięcej witamin i minerałów zawierają oczywiście ziemniaki młode. Takie bulwy mają ok 16 mg witaminy C w 100 g. Im dłużej leżą w magazynach – tym mniej w nich wartości odżywczych.

Źródła

  1. smaker.pl
Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka