Brokuły mogą spowalniać rozwój choroby zwyrodnieniowej stawów?

Choroba zwyrodnieniowa stawów często uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Dominującymi objawami są ból i sztywność stawów. Szacuje się, że w Polsce na zwyrodnienie stawów może cierpieć nawet osiem milionów osób. Dane opublikowane przez brytyjskie NHS wskazują, że bardzo ważną rolę w leczeniu i zapobieganiu chorobie może odegrać odpowiednia dieta bogata w warzywa krzyżowe.

Brokuły a zwyrodnienie stawówBrokuły a zwyrodnienie stawów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Siła brokułów tkwi w sulforafanie

Brokuły to tanie i łatwo dostępne warzywa, bogate w witaminę K i C oraz wapń, który wpływa na mocne kości oraz prawidłową krzepliwość krwi. Brytyjczycy wskazują na drogocenne właściwości jeszcze jednego składnika zawartego w brokułach - sulforafanu. Przeprowadzone przez nich badania wskazują, że może on blokować enzym, które przyczynia się rozwoju zwyrodnienia stawów.

Badania na myszach potwierdziły, że sulforafan może spowolniać uszkodzenie chrząstki w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Zdaniem naukowców w związku z tym jest szansa, że również będzie zapobiegał lub spowalniał postęp choroby zwyrodnieniowej stawów u ludzi.

Dieta nadzieją dla chorujących na zapalenia stawów

Badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Wschodniej Anglii wykazały, że regularne spożywanie brokułów podnosi stężenie sulforafanu we krwi. Ich zdaniem dieta może być nadzieją dla osób borykających się z zapaleniem stawów. Sulforafan jest zawarty również w innych warzywach krzyżowych, m.in. w kapuście i kalafiorze.

Właściwości zdrowotne brokułów [Specjalista radzi]

Sulforafan jest obecny w warzywach kapustnych z rodziny krzyżowych. Największe jego stężenie wykryto w brokułach i kiełkach brokułowych
Sulforafan jest obecny w warzywach kapustnych z rodziny krzyżowych. Największe jego stężenie wykryto w brokułach i kiełkach brokułowych © Adobe Stock

NHS zachęca osoby borykające się z zapaleniem stawów do zmiany diety oraz utrzymywania prawidłowej masy ciała. "Jeśli masz nadwagę, utrata zbędnych kilogramów może naprawdę pomóc w radzeniu sobie z zapaleniem stawów. Zbyt duża waga powoduje nadmierny nacisk na stawy w biodrach, kolanach, kostkach i stopach, co prowadzi do zwiększonego bólu i problemów z poruszaniem się" - wyjaśniają eksperci NHS.

Wyróżnia się ponad 100 rodzajów zapalenia stawów. Najczęstsze to choroba zwyrodnieniowa stawów i reumatoidalne zapalenie stawów. Dokładne przyczyny ich rozwoju nie są znane. Naukowcy wymieniają rolę takich czynników jak genetyka, styl życia i środowisko w rozwoju różnych typów zapalenia stawów.

Choroba zwyrodnieniowa stawów jest wiązana m.in. z nadaktywnością enzymów degradujących chrząstkę stawową. Z czasem prowadzi to do utraty chrząstki, głównie w stawach kolanowych, biodrowych i stawach kręgosłupa. Na chorobę najbardziej narażone są osoby starsze. Ryzyko rozwoju choroby zwiększa otyłość, cukrzyca oraz brak aktywności fizycznej. Z kolei reumatoidalne zapalenie stawów to choroba zapalna prowadząca do uszkodzenia stawów, równocześnie obejmująca wiele narządów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka