Broń w walce z podwyższonym cholesterolem. Polacy nie doceniają

Zwyczaje żywieniowe Polaków w dalszym ciągu obejmują zbyt małe ilości ryb, które są bogactwem zdrowych kwasów tłuszczowych. Ponadto, jeśli już ryby trafiają na nasze talerze, najczęściej są to stale te same gatunki.

Delikatniejsza niż dorsz i bardzo niskokaloryczna. Wielu nie zna tej rybyDelikatniejsza niż dorsz i bardzo niskokaloryczna. Wielu nie zna tej ryby
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Jakie ryby jedzą Polacy?

Nie od dziś wiadomo, że większość ryb jest zdrowym wyborem dietetycznym, który dostarcza organizmowi dużą ilość cennych składników. Nie wpływa to jednak mocno na liczbę spożywanych ryb. Niestety Polacy nadal sięgają po ryby za rzadko i w dodatku z reguły poruszają się wśród kilku “sprawdzonych” i bezpiecznych gatunkór, zapominając o alternatywach, które często są jeszcze zdrowsze i równie smaczne. Najczęstszymi zakupami są łosoś, dorsz czy makrela, a także karp, śledź i szprot.

Do często pomijanych ryb należy m.in. łupacz, który jest dobrze dostępny i wyjątkowo smaczny. Jakie ma właściwości prozdrowotne?

Łupacz - alternatywa dorsza

Łupacz, zwany także plamiakiem czy wątłuszem srebrzystym, pochodzi z tej samej rodziny co dorsz, więc często jest do niego porównywany. Smakowo jest jednak o wiele delikatniejszy i bardzo często wykorzystuje się go przy tworzeniu tradycyjnego brytyjskiego dania fish&chips.

#dziejesienazywo: Polscy rybacy zdradzają, które ryby kupować

Ponadto, w 100 g mięsa zawiera jedynie 90 kcal i 0,6 g łącznej zawartości tłuszczu, dlatego jest doskonałym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej. Poza niskokalorycznością, łupacz wyróżnia się także wysoką zawartością białka, ale i potasu, sodu czy magnezu. Ryba ta zawiera także witaminy z grupy B, A i D.

Dzięki bogactwu składników odżywczych, regularne spożywanie łupacza może mieć duży wpływ na kondycję organizmu. Mowa tu m.in. o wspieraniu układu sercowo-naczyniowego dzięki zawartości kwasów tłuszczowych oraz licznych minerałów wspierających pracę serca. Kwasy tłuszczowe, w które bogate są ryby, to przede wszystkim zdrowa i skuteczna broń w walce z podwyższonym cholesterolem LDL i trójglicerydami, których wysoki poziom istotnie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia zawału.

Kwasy tłuszczowe w łupaczu mogą także istotnie wspierać pracę układu odpornościowego, a także zwalczać stany zapalne.

Spożywanie ryb bogatych w selen i jod (jak łupacz) to także świetna profilaktyka przeciwko chorobom i zaburzeniom w pracy tarczycy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka