Skrobia oporna - rodzaje, właściwości, źródła występowania
Mniejsze ryzyko kamicy nerkowej, niższy cholesterol i ochrona przed rakiem jelita grubego – skrobia oporna ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Znaleźć ją można m.in w fasoli, w zielonych bananach i ziemniakach.
Skrobia to węglowodan, który nie jest trawiony przez enzymy przewodu pokarmowego i nie wchłania się w jelicie cienkim. Jest zaliczana do składników nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego. W jelicie grubym staje się pożywką dla flory bakteryjnej.
1. Skrobia oporna - rodzaje
RS1 –to pierwszy rodzaj skrobi, fizycznie jest niedostępna. Zawarta jest w nieuszkodzonych komórkach roślinnych, w całych ziarnach zbóż. Jest nietrawiona w przewodzie pokarmowym.
Drugi rodzaj skrobi opornej to RS2. Ziarna skrobi występują w surowych ziemniakach, niedojrzałych bananach, nasionach roślin strączkowych.
Trzeci rodzaj, RS3 (czyli skrobia zretrogradowana), powstaje w przetworzonej żywności, ugotowanej i schłodzonej, np. w ziemniakach, ryżu, makaronie, płatkach zbożowych.
Istnieje jeszcze RS4, czyli skrobia zmodyfikowana chemicznie lub fizycznie.
2. Skrobia oporna - prozdrowotne właściwości
Badania naukowe potwierdziły dobroczynny wpływ skrobi na nasz organizm. Kwas masłowy, który powstaje w wyniku fermentacji skrobi opornej, chroni jelito grube przed stanami zapalnymi i nowotworami. Skrobia oporna obniża też tzw. indeks glikemiczny i zmniejsza wydzielanie insuliny po posiłku. Ta informacja jest szczególnie istotna dla diabetyków i dla tych, którzy dbają o właściwą masę ciała.
Udowodniono, że ten składnik pokarmu obniża także cholesterol i trójglicerydy. Skrobia odgrywa dużą rolę w zapobieganiu kamicy nerkowej i dny moczanowej - dzięki niej w surowicy maleje stężenie kwasu moczowego. ****
Po skrobię oporną warto też sięgnąć dlatego, że zwiększa wchłanianie magnezu oraz wapnia z produktów żywnościowych.
3. Skrobia oporna - gdzie ją znaleźć?
Skrobia to bardzo cenny składnik, który służy naszemu zdrowiu. Powinniśmy włączyć ją do naszej codziennej diety. Zalecana dawka to 20 gramów dziennie. Nie należy jednak przesadzać z ilością - jedząc więcej niż 50 gramów dziennie, możemy się narazić na wzdęcia i biegunki.
W jednym bananie o zielonej skórce znajduje się 6 gramów skrobi, pół szklanki ziemniaków to 4 gramy skrobi, a trzy kromki czerstwiejącego chleba razowego zawierają ok. 2 gramów tego składnika. W 100 gramach płatków zbożowych jest ok. 6 gramów skrobi.
Ten cenny składnik znajdziemy również w brązowym ryżu, makaronie, soczewicy gotowanej, otrębach pszennych, fasoli. Najwięcej zawierają wystudzone produkty.
Im chłodniejsze danie, tym więcej tworzy się skrobi opornej, a danie jest mniej kaloryczne. Ważne jest to zwłaszcza dla osób, które próbują zrzucić kilka kilogramów. Dietetycy polecają zimny ryż z owocami, sałatki z makaronem, ziemniakami i ryżem. Smaczne i zdrowe, a w dodatku ułatwiają odchudzanie.