Trwa ładowanie...

Są rakotwórcze. Nie jedz pod żadnym pozorem

Avatar placeholder
25.06.2023 18:37
Brązowych plam na owocach nie wystarczy odkroić. Silna toksyna niszczy zdrowie
Brązowych plam na owocach nie wystarczy odkroić. Silna toksyna niszczy zdrowie (Getty Images)

Latem chętnie sięgamy po warzywa i owoce. Są bardzo zdrowe, pyszne, a do tego mogą ugasić pragnienie i zaspokoić głód, gdy jest zbyt gorąco na inne posiłki. Nie wszystkie są jednak zdrowe, lepiej ich unikać, jeśli zauważysz plamki.

spis treści

1. Nie jedz owoców i warzyw z brązowymi plamkami

Owoce i warzywa stają się niezdrowe, gdy producenci szprycują je konserwantami i sztucznymi substancjami. Okazuje się jednak, że brązowe plamki również mogą świadczyć o tym, że produkt może być szkodliwy.

Bez wątpienia zdarzyło się, że na świeżych produktach wyciągniętych z lodówki pojawiły się brunatne przebarwienia. Zwykle je odkrajamy, by pozbyć się zepsutego fragmentu, a resztę spożywamy bez większych rozważań.

Mamy złą wiadomość, ponieważ te przebarwienia na zepsutych owocach i warzywach to silnie trująca substancja o nazwie patulina. Pojawienie się brązowych plam oznacza, że produkt nie powinien być spożywany.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
Brunatne plamy najczęściej pojawiają się na jabłkach
Brunatne plamy najczęściej pojawiają się na jabłkach (Pixabay)

2. Mutagenna toksyna w jedzeniu

Patulina to mykotoksyna, czyli szkodliwa pleśń. Substancja może powodować alergie pokarmowe, grzybice, choroby układu oddechowego, pokarmowego i wątroby. Do tego uważana jest za czynnik rakotwórczy i może wywoływać silne zatrucie.

Najczęściej patulina pojawia się na jabłkach, ale warto też dokładnie sprawdzać inne owoce i warzywa. To samo dotyczy przetworów, dżemów, soków i konfitur. Warto pamiętać, że nie wystarczy pozbyć się trującego fragmentu, bo zarodniki najprawdopodobniej przedostały się dalej.

Szkodliwe substancje rozwijają się także wewnątrz owoców, a zarodniki zwykle są niewidoczne gołym okiem. Mykotoksynę można znaleźć także w pestkach. Substancja bez problemów rozpuszcza się w wodzie, co sprawia, że szybko rozprzestrzenia się w żywności.

Toksyna jest oporna na działanie wysokich temperatur, więc okrajanie na nic się nie zda, a obróbka termiczna nie pomoże pozbyć się patuliny.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze