Są rakotwórcze. Nie jedz pod żadnym pozorem
Latem chętnie sięgamy po warzywa i owoce. Są bardzo zdrowe, pyszne, a do tego mogą ugasić pragnienie i zaspokoić głód, gdy jest zbyt gorąco na inne posiłki. Nie wszystkie są jednak zdrowe, lepiej ich unikać, jeśli zauważysz plamki.
1. Nie jedz owoców i warzyw z brązowymi plamkami
Owoce i warzywa stają się niezdrowe, gdy producenci szprycują je konserwantami i sztucznymi substancjami. Okazuje się jednak, że brązowe plamki również mogą świadczyć o tym, że produkt może być szkodliwy.
Bez wątpienia zdarzyło się, że na świeżych produktach wyciągniętych z lodówki pojawiły się brunatne przebarwienia. Zwykle je odkrajamy, by pozbyć się zepsutego fragmentu, a resztę spożywamy bez większych rozważań.
Mamy złą wiadomość, ponieważ te przebarwienia na zepsutych owocach i warzywach to silnie trująca substancja o nazwie patulina. Pojawienie się brązowych plam oznacza, że produkt nie powinien być spożywany.
2. Mutagenna toksyna w jedzeniu
Patulina to mykotoksyna, czyli szkodliwa pleśń. Substancja może powodować alergie pokarmowe, grzybice, choroby układu oddechowego, pokarmowego i wątroby. Do tego uważana jest za czynnik rakotwórczy i może wywoływać silne zatrucie.
Najczęściej patulina pojawia się na jabłkach, ale warto też dokładnie sprawdzać inne owoce i warzywa. To samo dotyczy przetworów, dżemów, soków i konfitur. Warto pamiętać, że nie wystarczy pozbyć się trującego fragmentu, bo zarodniki najprawdopodobniej przedostały się dalej.
Szkodliwe substancje rozwijają się także wewnątrz owoców, a zarodniki zwykle są niewidoczne gołym okiem. Mykotoksynę można znaleźć także w pestkach. Substancja bez problemów rozpuszcza się w wodzie, co sprawia, że szybko rozprzestrzenia się w żywności.
Toksyna jest oporna na działanie wysokich temperatur, więc okrajanie na nic się nie zda, a obróbka termiczna nie pomoże pozbyć się patuliny.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl