Chcesz być zdrowy? Jedz błonnik

Osoby, które dbają o linię starają się, aby w ich diecie nie zabrakło błonnika. Jednak ten składnik świetnie sprawdzi się także w jadłospisie innych osób. Badania nowozelandzkich naukowców dowodzą, że błonnik nie tylko reguluje przemianę materii, ale też zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób.

Suszone śliwki to niezwykłe źródło błonnikaSuszone śliwki to niezwykłe źródło błonnika
Źródło zdjęć: © 123RF

Błonnik na zdrowie

Dietetycy są zgodni, co do tego, że błonnik jest niezwykle ważny w naszej codziennej diecie. Sprawdza się w jadłospisie osób, które dbają o linię, a także tych, które troszczą się o swoje zdrowie. Błonnik reguluje przemianę materii i zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu unikniemy dodatkowych przekąsek między posiłkami.

Aby w naszej diecie nie zabrakło błonnika warto pamiętać o tym, jakie produkty są jego źródłem. Znajdziemy go m.in. w produktach zbożowych, a także warzywach, świeżych owocach np. malinach i te w postaci suszonej – śliwkach i morelach. Ponadto błonnik dostarczymy organizmowi jedząc siemię lnianie, pestki dyni i nasiona słonecznika.

Wyniki badań

Okazuje się jednak, że zalet codziennego spożywania błonnika jest więcej niż nam się wydawało. Badania opublikowane niedawno w czasopiśmie "The Lancet" dowodzą, że ten składnik zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory, a także choroby układu krążenia i cukrzycę. Odpowiadają za nie naukowcy z Uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii. To efekt analizy 180 badań obserwacyjnych i 50 badań klinicznych przeprowadzonych przez ostatnich 100 lat.

Najlepsze źródła błonnika

Zdaniem nowozelandzkich ekspertów, osoby, których dieta była bogata w błonnik były mniej narażone na utratę życia o 15-30 proc. w porównaniu z osobami, które spożywały znacznie mniej tego składnika. I tak np. osoby, które jadły błonnik miały o 22 proc. mniejsze ryzyko udaru, o 16 proc. cukrzycy i raka jelita grubego oraz 30 proc. mniejsze prawdopodobieństwo śmierci z powodu choroby niedokrwienia serca.

Nowozelandzkie badania potwierdzają więc istotną rolę błonnika w naszej diecie. Chcąc zachować zdrowie, dobre samopoczucie i kondycję warto pamiętać o jego codziennym spożywaniu. Nasz organizm na pewno zauważy i odczuje efekty.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka