Chcesz cieszyć się dobrą pamięcią? Włącz do swojej diety te produkty!

To, że dieta wpływa na zdolności naszego mózgu wiadomo od dawna. Jednak czy jesteśmy świadomi tego, jak się odżywiać, by rzeczywiście poprawić swoją pamięć i koncentrację? Okazuje się bowiem, że niektóre pokarmy uruchamiają intelektualne funkcje mózgu, stymulują produkcję enzymów, hormonów i neuroprzekaźników – substancji chemicznych, odgrywających główną rolę w procesach zapamiętywania i przypominania. Dowiedz się co jeść, by cieszyć się dobrą pamięcią i poprawić swoją zdolność koncentracji.

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123RF
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 5Jak pomagać osobom z zaburzeniami pamięci?

Osoby dotknięte zaburzeniami koncentracji powinny zwrócić uwagę na trening pamięci i spożywania produktów poprawiających zdolności poznawcze. Warto na przykład pić zieloną herbatę. Włączenie jej do codziennego menu poprawia jasność umysłu i zdolność uczenia się. Chińscy naukowcy wykazali, że zawarty w zielonej herbacie polifenol – katechina, wpływa na tworzenie nowych komórek nerwowych, wspomagając pamięć oraz uczenie przestrzenne. Zielona herbata to bogactwo takich składników mineralnych jak: fluor, żelazo, cynk, wapń, sód, a także witamin A, B1, B2, C, E, K. Również wysoka zawartość kofeiny pobudza, rozjaśnia umysł, opóźnia proces starzenia się i poprawia koncentrację.

/ 5Orzechy włoskie

Obraz
© Źródło: 123RF

Niektórzy zwracają uwagę na podobieństwo pomiędzy wyglądem orzecha włoskiego i ludzkiego mózgu. To skojarzenie nie jest tak absurdalne, jak mogłoby się wydawać, bowiem orzechy mają zbawienny wpływ na pracę naszego umysłu. Zawierają nienasycone kwasy omega-3 i omega-6, są źródłem witamin E, C oraz tych z grupy B: B3, B5 i B6. Mają też w swoim składzie cenne dla funkcjonowania mózgu sole mineralne takie jak: fosfor, potas, magnez i wapń, które pomagają utrzymać prawidłowe właściwości płynów ustrojowych i wspomagają proces uczenia się.

/ 5Jagody

Obraz
© Źródło: 123RF

Badanie nad wpływem jagód na zdolności poznawcze człowieka trwały blisko 25 lat! Naukowcy z Brigham and Women's Hospital (Massachusetts, USA) ustalili, że regularne spożywanie jagód skutecznie opóźnia proces starzenia. Wszystko dzięki antocyjanom (związkom z grupy polifenolów), które nadają barwę jagodom. To one transportowane są do mózgu, gdzie wpływają na szybkość przesyłania sygnałów między neuronami, a także zabezpieczają je przed degradacją. Ponadto zawarte w jagodach polifenole mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, spowalniają proces starzenia się komórek naszego ciała, w tym także komórek nerwowych.

/ 5Ryby

Obraz
© Źródło: 123RF

Ryby to cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Najwięcej zawierają go tłuste ryby takie jak tuńczyk, dorsz, flądra czy śledź. Ponadto są bogate w witaminę D. Jedzenie ryb szczególnie dobrze wpływa na pracę mózgu osób starszych. Naukowcy z Finlandii przeprowadzili badania wśród osób po 64 roku życia i udowodnili, że jedzenie ryb przynajmniej trzy razy w tygodniu, zmniejsza ryzyko demencji starczej i udaru mózgu o 26 proc. A jedzenie ryb raz w tygodniu obniża to ryzyko o 13 proc.

/ 5Jajko

Obraz
© Źródło: 123RF

Już w 1965 roku Światowa Organizacja Zdrowia uznała jaja za wzorzec służący do porównywania proporcji aminokwasów w produktach. Jajka zawierają bowiem wszystkie aminokwasy, także takie, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Są cennym źródłem witamin A, D, E, K oraz B2 i B12. Zawierają składniki mineralne takie jak: fosfor, żelazo, magnez, potas i wapń. Z przeprowadzonych przez naukowców z USA badań wynika, że dieta bogata w jajka wpływa na zdolności poznawcze, pomagając zapobiec utracie pamięci i demencji. Wszystko dzięki zawartej w nich luteinie oraz antyoksydantach, które są silnymi przeciwutleniaczami i spowalniają proces starzenia.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka