Trwa ładowanie...

Chleb zmieniający życie zrobisz w 3 minuty. Wspiera serce, reguluje poziom cholesterolu

Avatar placeholder
13.08.2023 12:31
Przepis na chleb zmieniający życie. Zrobisz go w 3 minuty
Przepis na chleb zmieniający życie. Zrobisz go w 3 minuty (Getty Images)

Coraz większą popularność zdobywa chleb, którego przygotowanie zajmuje tylko 3 minuty! Do tego czasu należy dodać jeszcze trzy godziny "dochodzenia do siebie" i godzinę w piekarniku, ale to szczęśliwie dzieje się już bez naszego udziału. Pieczywo, o którym mowa, zyskało miano chleba zmieniającego życie.

spis treści

1. Z czego składa się chleb zmieniający życie?

Do wykonania chleba zmieniającego życie potrzebujemy 370 ml wody, 3 łyżek utwardzonego oleju (np. kokosowego), łyżeczki słodzika w płynie (np. melasy lub syropu klonowego), 3-4 łyżek sproszkowanych nasion babki płesznik, łyżeczki nasion chia, szklanki nasion słonecznika, 150 g płatków owsianych, garści siemienia lnianego, garści płatków migdałów i dwóch szczypt soli.

Składnikami można żonglować w zależności od upodobań. Zamiast orzechów możemy użyć pestek dyni, zamiast siemienia lnianego – nasion sezamu. Warto jednak pamiętać, by zamienniki miały podobną konsystencję.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
  • Krok 1. Wymieszaj ze sobą suche składniki. W drugiej misce zrób dokładnie to samo z mokrymi składnikami.
  • Krok 2. Połącz suche z mokrymi i odstaw na co najmniej 3 godziny.
  • Krok 3. Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez godzinę.
  • Krok 4. Wyjmij chleb i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Możesz się nim cieszyć nawet przez kilka dni!

2. Właściwości odżywcze chleba zmieniającego życia

Regularne spożywanie takiego chleba pomaga utrzymać regularność wypróżnień, zapobiega występowaniu chorób jelit, zapewnia uczucie sytości, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, działa więc antynowotworowo, przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo.

Chleb zmieniający życie reguluje poziom cholesterolu i poziom cukru we krwi, obniża ryzyko rozwoju chorób serca, dostarcza białka, zdrowych tłuszczów, magnezu, cynku, żelaza, wapnia (same nasiona chia mają go 6 razy więcej niż mleko) i witaminy E.

Smakuje przy tym zupełnie inaczej niż chleby dostępne w nawet najlepszych piekarniach. Pozbawiony jest zbędnych dodatków, konserwantów, ulepszaczy i rafinowanych węglowodanów (np. białej mąki).

To strzał w dziesiątkę dla tych, którzy kochają chleb z masłem, ale mają wyrzuty sumienia, że tego typu pokarm nie dostarcza im zbyt wielu składników odżywczych. W tym przypadku dostarczy!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze