Chroni przed rakiem jelita grubego. Wymiata złogi i oczyszcza jelita z toksyn

Od dawna wiadomo, że błonnik w diecie jest istotny nie tylko dlatego, że reguluję pracę jelit, ale przede wszystkim z uwagi na jego właściwości kluczowe w profilaktyce raka jelita grubego czy chorób układu krążenia. O jego niedoborze w diecie może wskazywać kilka symptomów.

Oczyszcza z toksyn, wymiata złogi z jelit i chroni przed rakiem jelita grubegoOczyszcza z toksyn, wymiata złogi z jelit i chroni przed rakiem jelita grubego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karolina Rozmus

Błonnik chroni przed cukrzycą, miażdżycą i rakiem

Błonnik, zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny, działa na nasze jelita niczym szczoteczka, która wymiata złogi oraz oczyszcza z toksyn. W ten sposób dba o prawidłową pracę przewodu pokarmowego i wspiera odpowiednią masę ciała. To jednak nie koniec jego zalet.

W jednym z najnowszych badań, opublikowanych w "The Journal of Nutrition" naukowcy dowiedli, że błonnik ma dużo szersze zastosowanie. Okazuje się, że wpływa na czynniki ryzyka kardiometabolicznego. Pochodzące od ponad trzech tysięcy osób dane wskazały, że bogate w błonnik produkty pełnoziarniste zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej w talii, a także wzrostowi glukozy we krwi i ciśnienia tętniczego.

Inne z badań wykazało, że spożywanie błonnika wpływa także na mikrobiom jelitowy. Z kolei naukowcy na łamach "American Journal of Clinical Nutrition" dowodzą, że błonnik działa niczym tarcza przeciw białku C-reaktywnemu (CRP). W ten sposób zapobiega powstawaniu stanów zapalnych w organizmie.

Tego chleba unikaj. Bez smaku i właściwości zdrowotnych

Osoby spożywające więcej błonnika rzadziej chorują na miażdżycę czy cukrzycę, jego zwiększona podaż to także mniejsze ryzyko raka jelita grubego.

Płatki owsiane to cenne źródło błonnika
Płatki owsiane to cenne źródło błonnika © Pixabay

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) każdego dnia powinniśmy dostarczać organizmowi ok. 20-40 g błonnika. A jak to zrobić? Ograniczając węglowodany rafinowane na rzecz produktów pełnoziarnistych i zamieniając fast food na świeże warzywa i owoce.

Błonnik znajduje się także w takich produktach jak:

  • otręby pszenne – 42 g błonnika na 100 g produktu,
  • fasola biała – 15 g/100 g oraz czerwona – 25 g/100 g,
  • kasza gryczana – 10 g/100 g,
  • płatki owsiane – 9,66 g/100 g.

Co ciekawe, bardzo dobrym źródłem błonnika jest mak i wiórki kokosowe – ok. 20 g/100 g, a także suszone owoce, jak figi, morele i śliwki. Chleb żytni razowy lub pełnoziarnisty może zawierać nawet 9 g błonnika, a ryż brązowy – 8,7 g. Dla porównania biały ryż czy kasza manna zawierają niewiele ponad 2 g.

Czy jem wystarczającą ilość błonnika?

Jak rozpoznać, czy jemy odpowiednią ilość błonnika? Okazuje się, że nie trzeba ważyć każdego produktu, który składa się na nasz codzienny jadłospis. Długotrwałe unikanie błonnika w diecie daje o sobie znać na wiele sposobów.

Są to m.in.

  • przybieranie na wadze,
  • zaparcia, wzdęcia i niestrawność,
  • podwyższony poziom cukru we krwi,
  • napady głodu, nawet niedługo po skończonym posiłku.
  • wysoki poziom cholesterolu,
  • podwyższone ciśnienie tętnicze krwi.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka