Chroni przed rakiem. "Lokalizuje komórki nowotworowe i zatrzymuje ich rozwój"
Zielona papryczka chili to skarbnica korzystnych dla zdrowia substancji, których właściwości potwierdzają liczne badania naukowe. Mimo intensywnego smaku ma wiele zdrowotnych zalet. Dlaczego warto ją spożywać regularnie?
1. Zmniejsza ryzyko rozwoju raka
Nawet jeśli niektórzy mogą narzekać na jej ostry smak, zielona papryczka chili jest nieoceniona w walce z problemami jelitowymi. Dzięki dużej zawartości błonnika, papryczka chili pomaga oczyścić jelita z nagromadzonych resztek jedzenia.
Co więcej, kapsaicyna obecna w papryczce chili, hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori, co pomaga chronić przed wrzodami żołądka. Ta bakteria jest również główną przyczyną rozwoju raka żołądka.
Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham przeprowadzili badanie, w którym podawali kapsaicynę zwierzętom laboratoryjnym. Ich odkrycia były zdumiewające.
Grupa badaczy stwierdziła, że kapsaicyna "lokalizowała komórki nowotworowe i zatrzymywała ich rozwój". Co więcej, nie wykazywała negatywnych skutków dla zdrowia zwierząt.
2. Ułatwia odchudzanie
Ta pikantna przyprawa jest znana z korzystnych efektów związanych z redukcją tłuszczu, co z pewnością docenią osoby, które pragną schudnąć. Jej spożywanie przyspiesza metabolizm i powoduje, że uczucie sytości po jedzeniu utrzymuje się dłużej.
3. Chroni przed chorobami przewlekłymi
Ale to niejedyne dobroczynne właściwości kapsaicyny. Inne badania dowiodły, że w odpowiednio dostosowanych dawkach substancja wpływa na produkcję cholesterolu w wątrobie, a także obniża jego poziom we krwi.
Kapsaicyna może również zmniejszać ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2 oraz zapalenie trzustki, co potwierdzili naukowcy z Kanady.
Nie można też pominąć faktu, że zielone papryczki chili mogą zapobiegać powstawaniu zatorów w układzie krążenia, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia chorych.
Ostra przyprawa wspiera również regenerację i odporność, ponieważ chroni organizm przed infekcjami. Oczyszcza także drogi oddechowe i ma właściwości rozgrzewające. Warto dodawać ją do potraw.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl