Trwa ładowanie...

Chroni serce, obniża cholesterol i reguluje cukier. "Jeden z najzdrowszych składników"

Avatar placeholder
07.02.2024 13:42
Warto dodać do menu. "Jeden z najzdrowszych składników naszej diety"
Warto dodać do menu. "Jeden z najzdrowszych składników naszej diety" (Getty Images, Instagram)

Ocet jabłkowy to produkt, który warto włączyć do codziennej diety. Jest niezwykle zdrowy, bogaty w składniki odżywcze, a już w przeszłości stosowano go jako suplement diety. Na tym jego właściwości się nie kończą, jak wyjaśnia prof. Ewa Stachowska.

spis treści

1. Czy ocet jabłkowy jest zdrowy?

Na temat octu jabłkowego można znaleźć wiele informacji. Wiele osób się jednak zastanawia, czy w rzeczywistości jest to zdrowy produkt, po który warto sięgać każdego dnia. Jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie udzieliła prof. Stachowska na swoim Instagramie.

"Jest to jeden z najzdrowszych składników naszej diety" - rozwiewa wątpliwości specjalistka od żywienia.

Ekspertka zauważa, że ocet jabłkowy to cenne źródło bakterii probiotycznych i polifenoli. Dodany do szklanki ciepłej wody jest świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia i korzystnie wpływa na pracę jelit.

Zobacz film: "Jak prawidłowo pić ocet jabłkowy?"

Niepozorny produkt zwiększa produkcję kwasów żołądkowych, a tym samym poprawia trawienie i wchłanianie składników odżywczych. To także cenny sojusznik w walce ze zbędnymi kilogramami.

2. Cenne właściwości

Analizy sugerują, że ocet jabłkowy może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Prof. Stachowska powołuje się na badania opublikowane w 2021 roku w "BMC Complementary Medicine and Therapies".

"No i w wynikach tej metaanalizy czytamy, że w podgrupie osób z cukrzycą typu 2, którzy spożywali ocet w ilościach nieprzekraczających 15 ml dziennie przez 8 tygodni, znacznie spadło stężenie trójglicerydów i i cholesterolu całkowitego. Co więcej, ocet faktycznie zmniejszał stężenie glukozy we krwi i redukował stężenie glikowanej hemoglobiny bez stratyfikacji na podgrupy (np. z cukrzycą)" - wyjaśnia specjalistka.

Szklaneczka ciepłej wody z odrobiną octu jabłkowego przynosi więc szczególne korzyści u osób z cukrzycą typu 2 lub insulinoopornością. Zalecany jest jednak każdemu jako element zdrowej diety.

Ponadto niepozorny produkt przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienie krwi, a tym samym chroni nasze serce przed wieloma chorobami.

Na koniec prof. Stachowska zauważa, że podobne korzyści możemy czerpać ze spożywania octu winnego, gruszkowego lub jeżynowego, w zasadzie do wyboru, do koloru. "Byleby był naturalny i sfermentowany" - podsumowuje ekspertka.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze