Ciemna czekolada dobra dla serca

Ciemna czekolada wpływa korzystnie na serce - donoszą nowe amerykańskie badania. Obniża poziom trójglicerydów, cholesterolu i ciśnienie krwi. A to wszystko dzięki flawonolom zawartych w ziarnach kakaowca.

Czekolada zawiera wiele cennych składnikówCzekolada zawiera wiele cennych składników
Źródło zdjęć: © 123RF
Dorota Krupińska-Ziętkowska

Naukowcy Uniwersytetu Browna przeprowadzili badania, by potwierdzić swoje wcześniejsze przypuszczenia. Ich zdaniem, ziarno kakaowca pozytywnie wpływa na pracę serca.

W naukowym doświadczeniu udział wzięło 1100 ochotników, którym sprawdzono poziom cholesterolu i insuliny po spożyciu czekolady. Wyniki badań i opis eksperymentu opublikowali w czasopiśmie "Journal of Nutrition".

Ciemna czekolada smaczna i zdrowa ****

Wyniki badań potwierdziły przypuszczenia badaczy - ciemna czekolada korzystnie wpływa na organizm, jeśli oczywiście jemy ją z umiarem.

Co jeść po wysiłku fizycznym?

Dr Simin Liu, dyrektor Center for Global Kardiometa na Uniwersytecie Browna, potwierdził, że kakao obniża trójglicerydy i zmniejsza czynniki ryzyka chorób kardiometabolicznych.

Osoby, które brały udział w eksperymencie i spożywały dziennie od 200 do 600 mg flawonoli, miały niższe ciśnienie krwi i wyższy poziom dobrego cholesterolu.

Taki wynik osiągnięto niezależnie od tego, czy jedli tabliczkę ciemnej czekolady czy pili napoje kakaowe w proszku.

Zalety jedzenia czekolady

 

Gorzka, ciemna czekolada ma dużo więcej prozdrowotnych właściwości. Działa antynowotworowo. Badacze z Uniwersytetu w Georgotown odkryli, że przeciwdziała tworzeniu się komórek nowotworowych, zatrzymując proces ich podziału.

To nie wszystkie optymistyczne doniesienia. Osoby, które cierpią na chroniczne zmęczenie, a jadły codziennie kilka kostek ciemnej czekolady, czuły się znacznie lepiej.

 

Czekolada zawiera tryptofan, który przekształcany jest w serotoninę - substancję, która wpływa na układ nerwowy. To dlatego po zjedzeniu czekolady czujemy się zrelaksowani i mamy dobry nastrój. 

Kolejne przeprowadzone w Niemczech badania pokazały, że regularne jedzenie czekolady może zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru nawet o 39 proc.

Ponadto ciemna czekolada ma w sobie antyoksydanty, które chronią przed procesami starzenia. Najwięcej przeciwutleniaczy zawierają czekolady, które mają wysoką zawartość kakao, a tym samym są bardziej gorzkie.

Czekolada wpływa również pozytywnie na pamięć. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, E i PP. A magnez w niej zawarty jest niezbędny jest do prawidłowej pracy naszych mięśni. Poprawia także koncentrację.

Uwaga na kalorie

Choć badania pokazują, że zawarte w czekoladzie flawonole mają pozytywny wpływ na zdrowie, musimy jednak pamiętać, że jest ona dość kaloryczna. Spożywając 100 gramów czekolady dziennie dostarczamy sobie aż 500 dodatkowych kalorii.

Jeżeli dbamy o smukłą linię, możemy szukać flawonoli w fasoli, morelach czy jabłkach.

Osoby z chorobami układu krążenia powinny unikać czekolady mlecznej oraz białej. W swoim składzie mają nasycone kwasy tłuszczowe, które niekorzystnie wpływają na naczynia krwionośne. Najlepiej jest używać ziaren kakaowca do domowych słodyczy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka