2 z 7Jak karp w wigilię
Indyk odgrywa w tym dniu pierwsze skrzypce. Scena z indykiem w roli głównej "wjeżdżającym" na stół przewija się w większości filmów i seriali, które pokazują Dzień Dziękczynienia. Mięso musi być oczywiście pieczone, potem następuje uroczyste krojenie i wszyscy delektują się jego rozpływającym się w ustach smakiem.
Mięso indycze jest bogate w witaminy z grupy B oraz cynk i selen. Ale to nie jedyne walory tego dania. Indyk zawiera dużo białka i stosunkowo niewiele tłuszczów, co powoduje, że ten rodzaj drobiu jest dobrze przyswajany przez oraganizm.
Indyk urósł do roli jednego z amerykańskich znaków firmowych. Podobno Benjamin Franklin uważał nawet, że to właśnie ten ptak powinien być narodowym symbolem USA, a nie orzeł bielik. Historycy podkreślają, że tradycja podawania indyka przyszła z czasem, bo zarówno w 1621 roku, jak i w pierwszych latach osadnictwa najpewniej sięgano po dzikie ptactwo.