Niebezpieczne uzależnienie. Co cukier robi z naszym mózgiem?

Cukier i substancje słodzące to stały element naszej rzeczywistości. O tym, jak trudno mu się oprzeć wie każdy, kto kiedykolwiek próbował zrezygnować ze słodyczy. Oto dlaczego tak się dzieje.

Niebezpieczne uzależnienie. Co cukier robi z naszym mózgiem? Niebezpieczne uzależnienie. Co cukier robi z naszym mózgiem?
Źródło zdjęć: © iStock

Niebezpieczne uzależnienie

Wszechobecny cukier szkodzi każdemu. Może być przyczyną takich dolegliwości jak otyłość czy cukrzyca typu drugiego. U dzieci odpowiedzialny jest za występowanie próchnicy, ale sieje zniszczenie również w jamach ustnych osób dorosłych.

Naukowcy z Western University w Kanadzie sugerują, że nasze nawyki żywieniowe mogą również zmieniać mózg. Naukowcy zauważają, że "paliwem" naszych organizmów jest właśnie cukier, a dokładnie glukoza. Sama nazwa glukozy pochodzi od greckiego słowa "glukos", które oznacza "słodki". Wszystkie komórki funkcjonują dzięki energii z glukozy.

Dopamina nagrodą za słodycz

Kanadyjscy naukowcy przypominają, że nasi dalecy ewolucyjni przodkowie byli padlinożercami. Oznacza to, że pożywienie, które miało gorzki lub kwaśny smak, było dla nich śmiertelnym zagrożeniem.

Słodziki są równie złe jak cukier

Większe szanse na przetrwanie miały więc osobniki, u których wykształcił się system neurologiczny, który niejako "nagradzał" jego właściciela za dostarczanie słodkiego smaku. Tak też się dzieje u ludzi. Kiedy dostarczamy naszemu ciału glukozy, organizm zaczyna produkować do mózgu dopaminę – związek chemiczny odpowiedzialny za odczuwanie przyjemności. Dzięki temu człowiek dąży do jak najszybszego powtórzenia czynności, która spowodowała uwolnienie dopaminy.

Badania na szczurach pokazały, że dieta może wpływać na nasze zachowanie
Badania na szczurach pokazały, że dieta może wpływać na nasze zachowanie

Problem w tym, że rzeczywistość, w której żyje człowiek, zmieniła się szybciej niż jego organizm. Naukowcy zauważają, że dzisiaj słodycze dostępne są niemal wszędzie. Człowiek je ma dosłownie na wyciągnięcie ręki, ale nasz mózg funkcjonuje niemal identycznie, jak u naszych przodków, co powoduje nadmierną chęć pochłaniania słodyczy.

Neuroplastyczność mózgu

Lekarze przypominają, że mózg stale się zmienia i modeluje. Neurolodzy nazywają taką umiejętność neuroplastycznością mózgu. Zmiany zachodzące w neuronach mogą również dotyczyć tzw. systemu nagradzania, czyli funkcji odpowiedzialnej za produkcję dopaminy.

Im więcej złego jedzenia jemy, tym trudniej będzie z niego zrezygnować
Im więcej złego jedzenia jemy, tym trudniej będzie z niego zrezygnować

Jeśli często jemy pożywienie bogate w cukier, nasz organizm przyzwyczaja się do tego. Powstaje zakres tolerancji na pewną dawkę cukru. To dlatego organizm domaga się go coraz więcej.

Okazuje się, że system nagradzania organizmu może odgrywać swoją rolę również w innych sytuacjach. Badania przeprowadzone na szczurach pokazały, że organizm na diecie bogatej w cukier może mieć problemy z podejmowaniem decyzji, łatwiej będzie ulegał pokusom, a także pojawią się u niego problemy z zapamiętywaniem przestrzennym.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w zdrowej diecie cukier stanowił mniej niż 10 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka