Co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa?
1 z 7Ochrona przed nowotworami
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), jedna z instytucji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), opublikowała w październiku 2015 alarmujący raport dotyczący negatywnego wpływu spożywanego mięsa na nasze zdrowie.
Według IARC najbardziej niebezpieczne są wędliny oraz czerwone mięso. To właśnie w nich znajdują się rakotwórcze substancje, które mogą przyczynić się do powstawania nowotworu okrężnicy i odbytnicy. Ryzyko zwiększa się już po spożywaniu 50 g mięsa dziennie.
Gotowanie lub smażenie mięsa w wysokich temperaturach sprawia, że uwalniane zostają substancje chemiczne, które mogą przyczynić się do zmiany DNA. W ten sposób organizm staje się bardziej podatny na rozwój komórek nowotworowych. Dieta wegetariańska nie stwarza takiego zagrożenia.
Rezygnacja z jedzenia mięsa może skutecznie ochronić nas przed rakiem. A to tylko jedna z wielu zmian, które zachodzą w organizmie po wykluczeniu mięsa z diety. Kolejne mogą cię zaskoczyć.