Co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa?

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), jedna z instytucji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), opublikowała w październiku 2015 alarmujący raport dotyczący negatywnego wpływu spożywanego mięsa na nasze zdrowie.

Według IARC najbardziej niebezpieczne są wędliny oraz czerwone mięso. To właśnie w nich znajdują się rakotwórcze substancje, które mogą przyczynić się do powstawania nowotworu okrężnicy i odbytnicy. Ryzyko zwiększa się już po spożywaniu 50 g mięsa dziennie.

Gotowanie lub smażenie mięsa w wysokich temperaturach sprawia, że uwalniane zostają substancje chemiczne, które mogą przyczynić się do zmiany DNA. W ten sposób organizm staje się bardziej podatny na rozwój komórek nowotworowych. Dieta wegetariańska nie stwarza takiego zagrożenia.

Rezygnacja z jedzenia mięsa może skutecznie ochronić nas przed rakiem. A to tylko jedna z wielu zmian, które zachodzą w organizmie po wykluczeniu mięsa z diety. Kolejne mogą cię zaskoczyć.

Przejście na dietę wegetariańską obniży ryzyko rakaPrzejście na dietę wegetariańską obniży ryzyko raka
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

/ 5Poprawa pracy serca

Zapalenia to mechanizmy obronne. W ten sposób organizm chroni się przed atakiem drobnoustrojów oraz wirusów chorobotwórczych. Zdarza się jednak, że niektóre produkty żywnościowe (takie jak mięso) mogą sprawiać, że stan zapalny będzie utrzymywać się przez dłuższy czas. A to z kolei może powodować poważne schorzenia, w tym choroby serca.

Czerwone mięso zawiera kwas sialowy, organizm reaguje na niego stanem zapalnym – tak wynika z badań opublikowanych w 2015 roku w „Proceedings of the National Academy of Sciences”. Regularne spożywanie tego rodzaju mięsa sprawia, że stan zapalny w organizmie utrzymuje się przez cały czas. W mięsie znajduje się również L-karnityna – związek, który wchodząc w interakcję z bakteriami jelitowymi, może powodować zatykanie tętnic. Rezygnacja z mięsa zmniejszy ryzyko chorób serca.

/ 5Sposób na długowieczność

Warzywa i owoce są sposobem na długowieczność
Warzywa i owoce są sposobem na długowieczność © 123rf

Długoletnie badania wykazały, że wegetarianie i osoby spożywające mięso w małych ilościach, żyją zdecydowanie dłużej. Takie wyniki opublikowano w „The American Journal of Clinical Nutrition”. Codzienne spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zgonu nawet o 13 proc.

Mięso to również źródło tłuszczów nasyconych, które mogą przyczyniać się do zwiększania ryzyka raka piersi i jelita grubego. Jego spożywanie prowadzi również do nadciśnienia oraz chorób serca i układu krążenia.

/ 5Utrata masy ciała

Ludzie, którzy rezygnują z jedzenia mięsa, zaczynają tracić na wadze. Nowa dieta, oparta na warzywach i owocach jest bogata w błonnik, a dzięki niemu przemiana materii zostaje przyspieszona. Włókno pokarmowe pozytywnie wpływa również na regularność wypróżnień.

Osoby na diecie wegetariańskiej spożywają mniej kalorii, dzięki czemu rzadziej zmagają się z nadwagą i otyłością. Potwierdzają to wyniki badań opublikowanych w 2015 roku w „Journal of General Internal Medicine”.

/ 5Prawidłowy poziom glukozy we krwi

Spożywanie mięsa może powodować cukrzycę?
Spożywanie mięsa może powodować cukrzycę? © 123rf

Insulinooporność jest stanem, w którym organizm wykazuje obniżoną wrażliwość na działanie insuliny, czyli hormonu regulującego poziom glukozy we krwi. To z kolei może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 albo chorób serca.

Czerwone mięso, zwłaszcza to przetworzone, zawiera duże ilości sodu, azotanów i azotynów. Hamują one aktywność komórek beta, które są odpowiedzialne za wydzielanie insuliny.

Z badań opublikowanych w „Diabetic Medicine” wynika, że niskokaloryczna dieta wegetariańska pozwala na kontrolę masy ciała oraz regulowanie poziomu hormonów. Rezygnacja z mięsa może zmniejszyć także ryzyko wystąpienia innych problemów związanych z poziomem glukozy we krwi.

/ 5Optymalny poziom ciśnienia we krwi

Rezygnacja z mięsa może skutkować obniżeniem poziomu ciśnienia we krwi
Rezygnacja z mięsa może skutkować obniżeniem poziomu ciśnienia we krwi © 123rf

Regularne spożywanie mięsa wiąże się również z wysokim ciśnieniem krwi. Zostało to potwierdzone w badaniach opublikowanych w „Journal of Pulmonary and Respiratory Medicine”. Po spożyciu mięsa, podczas metabolizowania bakterii jelitowych, dochodzi do uwalniania się związku TMAO. Według naukowców może on przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego.

Mięso zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz sodu. Związki te są kolejnymi czynnikami powodującymi podwyższone ciśnienie.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka