Co kryją w sobie zupki chińskie?
Zupka chińska, nazywana również zupką błyskawiczną, cieszy się niesłabnącą popularnością na całym globie. Choć owiana złą sławą, sięgamy po nią zawsze wtedy, gdy szybko chcemy zjeść coś ciepłego. To częsty wybór uczniów, studentów, ale również wszystkich tych, którzy nie mają czasu na gotowanie obiadu. Wystarczy gorąca woda, miseczka i zupa gotowa. Czy zupki chińskie są zdrowe? Co się dzieje z naszym ciałem, po zjedzeniu zupki chińskiej? Popularna zupka chińska składa się z prasowanego makaronu, dodatku z tłuszczem, sproszkowanej zupy, niekiedy też suszonych warzyw.
Tradycyjne polskie smaki. Amino
Do wyboru mamy smaki, które znamy z domowej kuchni: rosół, pomidorowa, barszcz, gulasz. Z pewnością nazwy wywołują smaczne wspomnienia. A co ze zdrowiem?
Skład wszystkich produktów nie różni się znacząco między sobą. Makaron składa się z mąki pszennej, wody, soli oraz mieszaniny sodu, węglanu potasu i fosforanów. Jak wytwarzany jest makaron? - Po wymieszaniu składników tworzy się wielka pulpa, z której następnie formuje się 30-metrowe nitki. Te najpierw przez minutę gotuje się w temperaturze 100 stopni Celsjusza, a następnie składa w kosteczkę i podsmaża, tym razem w temperaturze 200 stopni - mówi dietetyk Katarzyna Kowalcze. Warto dodać, że makaron używany do przygotowania zupy błyskawicznej ma w składzie kilkanaście różnych substancji polepszających i konserwujących. Organizm, żeby go strawić potrzebuje znacznie więcej czasu niż w przypadku świeżego makaronu. W przeciwieństwie do zwykłego makaronu, ten z zupki chińskiej bardzo wolno się trawi. Odpowiada za to składnik składnik - tert-butylohydrochinon (TBHQ).
Pozostałe składniki to: tłuszcz palmowy, skrobia modyfikowana, sól, olej rzepakowy, przeciwutleniacze, koncentrat pomidorowy (49 proc.), sól, cukier, skrobia, wzmacniacze smaku, susz warzyw.
Zobacz także: Chcesz schudnąć? Pilnuje tego co jesz
Zupa błyskawiczna z kluskami Kim Chi, Vifon
Firma oferuje trzy orientalne smaki: koreański, tajski i wietnamski. Wewnątrz znajdują się cztery saszetki: ze sproszkowaną zupą, tłuszczem palmowym, suszem warzyw oraz dodatkiem przypraw: curry, kurkuma, czerwona papryka oraz chili. - Susz w torebeczkach dodawanych do opakowań podległ błyskawicznemu suszeniu. A to sprawia, że traci naturalny kolor – mówi dietetyk Katarzyna Kowalcze.
Zobacz także:Kuchnia chińska
Nudle. Ser w ziołach. Knorr
Produkt, który można zjeść na dwa sposoby, jako zupkę zalaną gorącą wodą lub jako danie. Odcedzony z wody makaron, oprószony dodanym proszkiem. Oprócz podstawowego składu, dodany jest jeszcze ser topiony, mozarella. Od kilku lat mówi się o zagrożeniach płynących z jedzenia zupek chińskich. - Zawierają śladowe ilości witamin i mikroelementów. Nadmierne spożywanie może doprowadzić do wzrostu wagi – mówi dietetyk Anna Wrona. - Winę za to ponosi skład makaronu, jak i dodawanego tłuszczu palmowego– dodaje.
Zobacz także: Co powinniśmy wiedzieć o zupkach chińskich?
Zupa błyskawiczna z kluskami o smaku kurczaka z chili. Vifon
Produkt dostępny o różnych poziomach ostrości. Obok podstawowego składu zawiera dużą ilość substancji E. Należy pamiętać, że w jednej zupce może znajdować się ich aż 15 - mówi dietetyk Anna Wrona. Warto zwrócić uwagę choćby na E621, czyli popularny glutaminian sodu. Nazywany również wzmacniaczem smaku. Setki badań potwierdziły, że jest substancją bezpieczną dla konsumenta, jeżeli jest spożywany w zalecanych ilościach. W innym przypadku powoduje m.in. kołatania serca, bóle głowy, wywoływanie astmy, a także zwiększenie ryzyka otyłości - dodaje.
Zobacz także:Czy jedząc zupki chińskie można schudnąć?
Sam Smak. Ajinomoto
Kto nie powinien jeść zupek chińskich? - Przede wszystkim dzieci – mówi dietetyk Katarzyna Kowalcze. - Zupki, dania instant nie zawierają wartości odżywczych. Źle wpływają na cerę. Takich dań powinny unikać osoby, które mają problemy z trądzikiem. Nie zalecane są dla osób cierpiących na: nadciśnienie, cukrzycę, mające problem z cholesterolem – dodaje. - Zupki chińskie mogą podrażniać przewód pokarmowy i powodować problemy z żołądkiem. Stanowczo odradzam zbyt częstego spożywania takich produktów. Źle wpływają na nasze zdrowie, samopoczucie i urodę – mówi dietetyk Katarzyna Kowalcze.
Zobacz także:Problem z żołądkiem - co to może oznaczać?
Tert-butylohydrochinon (TBHQ)
Niewielka ilość tert-butylohydrochinonu (TBHQ) może działać antyoksydacyjne. Niestety, zbyt duże stężenie tego składnika może działać jak substancja trująca. TBHQ przeciwdziała utlenianiu olejów i tłuszczów. Składnik przedłuża datę przydatności zupek chińskich.
Nadmierne spożycie TBHQ może wywołać nieprzyjemne skutki takie jak omdlenie, mdłości i wymioty, dzwonienie w uszach, duszności, drażliwość czy niepokój.
Brak składników odżywczych
Brak składników odżywczych to jeden z powodów, dla których powinniśmy unikać dań błyskawicznych. Zupka chińska zawiera znikome ilości witamin czy odżywczych składników. Sięgając często po zupy błyskawiczne dostarczamy za to duże ilości soli i tłuszczów trans do naszego organizmu. Tego typu posiłki trawione są przez kilka godzin, nie powodują więc szybkiego wyrzutu insuliny do krwi. To chyba jedyny plus zupek chińskich.