Co kryją w sobie zupki chińskie?

Zupka chińska, nazywana również zupką błyskawiczną, cieszy się niesłabnącą popularnością na całym globie. Choć owiana złą sławą, sięgamy po nią zawsze wtedy, gdy szybko chcemy zjeść coś ciepłego. To częsty wybór uczniów, studentów, ale również wszystkich tych, którzy nie mają czasu na gotowanie obiadu. Wystarczy gorąca woda, miseczka i zupa gotowa. Czy zupki chińskie są zdrowe? Co się dzieje z naszym ciałem, po zjedzeniu zupki chińskiej? Popularna zupka chińska składa się z prasowanego makaronu, dodatku z tłuszczem, sproszkowanej zupy, niekiedy też suszonych warzyw.

Obraz
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Katarzyna Wąś-ZaniukMonika Suszek

/ 7Tradycyjne polskie smaki. Amino

Obraz
© Zobacz także: Chcesz schudnąć? Pilnuje tego co jesz

Do wyboru mamy smaki, które znamy z domowej kuchni: rosół, pomidorowa, barszcz, gulasz. Z pewnością nazwy wywołują smaczne wspomnienia. A co ze zdrowiem?

Skład wszystkich produktów nie różni się znacząco między sobą. Makaron składa się z mąki pszennej, wody, soli oraz mieszaniny sodu, węglanu potasu i fosforanów. Jak wytwarzany jest makaron? - Po wymieszaniu składników tworzy się wielka pulpa, z której następnie formuje się 30-metrowe nitki. Te najpierw przez minutę gotuje się w temperaturze 100 stopni Celsjusza, a następnie składa w kosteczkę i podsmaża, tym razem w temperaturze 200 stopni - mówi dietetyk Katarzyna Kowalcze. Warto dodać, że makaron używany do przygotowania zupy błyskawicznej ma w składzie kilkanaście różnych substancji polepszających i konserwujących. Organizm, żeby go strawić potrzebuje znacznie więcej czasu niż w przypadku świeżego makaronu. W przeciwieństwie do zwykłego makaronu, ten z zupki chińskiej bardzo wolno się trawi. Odpowiada za to składnik składnik - tert-butylohydrochinon (TBHQ).

Pozostałe składniki to: tłuszcz palmowy, skrobia modyfikowana, sól, olej rzepakowy, przeciwutleniacze, koncentrat pomidorowy (49 proc.), sól, cukier, skrobia, wzmacniacze smaku, susz warzyw.

/ 7Zupa błyskawiczna z kluskami Kim Chi, Vifon

Archiwum prywatne
Archiwum prywatne © Archiwum prywatne

Firma oferuje trzy orientalne smaki: koreański, tajski i wietnamski. Wewnątrz znajdują się cztery saszetki: ze sproszkowaną zupą, tłuszczem palmowym, suszem warzyw oraz dodatkiem przypraw: curry, kurkuma, czerwona papryka oraz chili. - Susz w torebeczkach dodawanych do opakowań podległ błyskawicznemu suszeniu. A to sprawia, że traci naturalny kolor – mówi dietetyk Katarzyna Kowalcze.

Zobacz także:Kuchnia chińska

/ 7Nudle. Ser w ziołach. Knorr

Obraz
© Archiwum prywatne

Produkt, który można zjeść na dwa sposoby, jako zupkę zalaną gorącą wodą lub jako danie. Odcedzony z wody makaron, oprószony dodanym proszkiem. Oprócz podstawowego składu, dodany jest jeszcze ser topiony, mozarella. Od kilku lat mówi się o zagrożeniach płynących z jedzenia zupek chińskich. - Zawierają śladowe ilości witamin i mikroelementów. Nadmierne spożywanie może doprowadzić do wzrostu wagi – mówi dietetyk Anna Wrona. - Winę za to ponosi skład makaronu, jak i dodawanego tłuszczu palmowego– dodaje.

/ 7Zupa błyskawiczna z kluskami o smaku kurczaka z chili. Vifon

Obraz
© Archiwum prywatne

Produkt dostępny o różnych poziomach ostrości. Obok podstawowego składu zawiera dużą ilość substancji E. Należy pamiętać, że w jednej zupce może znajdować się ich aż 15 - mówi dietetyk Anna Wrona. Warto zwrócić uwagę choćby na E621, czyli popularny glutaminian sodu. Nazywany również wzmacniaczem smaku. Setki badań potwierdziły, że jest substancją bezpieczną dla konsumenta, jeżeli jest spożywany w zalecanych ilościach. W innym przypadku powoduje m.in. kołatania serca, bóle głowy, wywoływanie astmy, a także zwiększenie ryzyka otyłości - dodaje.

/ 7Sam Smak. Ajinomoto

Obraz
© Archiwum prywatne

Kto nie powinien jeść zupek chińskich? - Przede wszystkim dzieci – mówi dietetyk Katarzyna Kowalcze. - Zupki, dania instant nie zawierają wartości odżywczych. Źle wpływają na cerę. Takich dań powinny unikać osoby, które mają problemy z trądzikiem. Nie zalecane są dla osób cierpiących na: nadciśnienie, cukrzycę, mające problem z cholesterolem – dodaje. - Zupki chińskie mogą podrażniać przewód pokarmowy i powodować problemy z żołądkiem. Stanowczo odradzam zbyt częstego spożywania takich produktów. Źle wpływają na nasze zdrowie, samopoczucie i urodę – mówi dietetyk Katarzyna Kowalcze.

/ 7Tert-butylohydrochinon (TBHQ)

Obraz

Niewielka ilość tert-butylohydrochinonu (TBHQ) może działać antyoksydacyjne. Niestety, zbyt duże stężenie tego składnika może działać jak substancja trująca. TBHQ przeciwdziała utlenianiu olejów i tłuszczów. Składnik przedłuża datę przydatności zupek chińskich.

Nadmierne spożycie TBHQ może wywołać nieprzyjemne skutki takie jak omdlenie, mdłości i wymioty, dzwonienie w uszach, duszności, drażliwość czy niepokój.

/ 7Brak składników odżywczych

Obraz

Brak składników odżywczych to jeden z powodów, dla których powinniśmy unikać dań błyskawicznych. Zupka chińska zawiera znikome ilości witamin czy odżywczych składników. Sięgając często po zupy błyskawiczne dostarczamy za to duże ilości soli i tłuszczów trans do naszego organizmu. Tego typu posiłki trawione są przez kilka godzin, nie powodują więc szybkiego wyrzutu insuliny do krwi. To chyba jedyny plus zupek chińskich.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka