8 zaskakujących skutków ubocznych, które powoduje fast food
Niemal każdy z nas zna smak produktów typu fast food. Jest on charakterystyczny, bardzo słony i nie dający o sobie zapomnieć. Najczęściej sięgając po żywność przetworzoną, nie zdajemy jednak sobie sprawy z konsekwencji.
Fast food, chociaż jak sama nazwa wskazuje jest łatwodostępny, szybki i tani, niesie ze sobą wiele poważnych zagrożeń dla naszego zdrowia. Przedstawiamy 8 zaskakujących skutków ubocznych, które powoduje regularne spożywanie żywności przetworzonej.
Jak się okazuje, jedzone przez nas mięso w hamburgerze kupionym w budce na dworcu najczęściej nie ma zbyt wiele wspólnego z dobrym gatunkiem. Jest za to pełne antybiotyków. Uwielbiane przez nas frytki są kancerogenne, a w opakowaniach znajdują się toksyczne substancje. To tylko kilka przykładów z naszej listy.
Zobacz także: Czy fast food może być zdrowy?
Co siedzi w mięsie?
Kanadyjscy naukowcy wzięli pod lupę zawartość mięsa używanego w produkcji dań typu fast food. Badania DNA wykazały, że w testowanym mięsie znajdowało się tylko 50 proc. kurczaka. Drugą połowę produktu zajmowała soja.
Badane mięso z kurczaka stosowane w fast foodach miało o 25 proc. mniej białka niż to, które przygotowujemy we własnych domach. Inny był również poziom sodu – w mięsie z kanapki jednej z popularnych sieciówek był on zdecydowanie wyższy.
Niekorzystnie wypadły również nuggetsy – lubiane przez dzieci kawałki kurczaka w chrupiącej panierce. W raporcie opublikowanym w „American Journal of Medicine” z 2013 roku czytamy, że w składzie badanych nuggetsów znajduje się: tłuszcz, kawałki kości i tkanki łącznej.
Zobacz także: Poznaj 6 zabawnych faktów o mięsie
Antybiotyki w mięsie
Brak 100 proc. mięsa w mięsie to tylko jedno z zagrożeń, jakie niesie za sobą spożywanie posiłków typu fast food. Z ostatniego raportu „Chain Reaction II” wynika, że aż 16 z 25 badanych fim otrzymało bardzo niskie noty. Jakość produktów używanych w fast foodzie nie zadowala. Producenci nie popisali się m.in. w kategorii: „dostępność produkowanego mięsa bez antybiotyków w składzie”.
Warto również dodać, że większość mięsa znajdującego się w daniach fast food pochodzi od zwierząt hodowanych przemysłowo, często w nieodpowiednich warunkach.
Zobacz także: Te przerażające rzeczy znajdują się w mięsie kurcząt...
Słodziki i syrop glukozowo-fruktozowy
W składzie wielu posiłków typu fast food możemy znaleźć również syrop glukozowo-fruktozowy oraz inne niebezpieczne substancje słodzące. Wymieniony syrop stosowany regularnie zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy, nadciśnienia oraz chorób serca. Możemy go znaleźć np. w sosach czy ketchupie.
Substancje słodzące, takie jak: aspartam, sukraloza czy sacharyna, mogą natomiast powodować bóle głowy oraz zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 czy innych chorób ze strony układu krążenia. Producenci dodają je np. do syropów do lodów i deserów, bułek do hamburgerów, a nawet do sałatek.
Warto także pamiętać, że określenie „light” w produktach fast food nie oznacza braku cukru w ich składzie. To nic innego jak stosowanie wielu różnych substancji słodzących, które nie tylko nie odchudzają, ale powodują wiele niebezpiecznych skutków ubocznych.
Zobacz także: Słodziki nie są bezpieczne
Rakotwórcze frytki
Niebezpieczne dla zdrowia są również frytki, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów. Wszystko to za sprawą akrylamidu – szkodliwego związku chemicznego, który powstaje podczas przyrządzania w wysokich temperaturach. Im dłużej smażymy więc frytki, tym więcej w ich składzie tej niepożądanej substancji chemicznej.
Według „American Cancer Society”, frytki oraz chipsy są produktami o najwyższej zawartości akrylamidu. Zdaniem „National Cancer Institute”, ten szkodliwy związek powoduje zwiększenie ryzyka wystąpienia nowotworów u zwierząt. I chociaż badania dotyczące wpływu akrylamidu na ludzi nadal trwają, już teraz Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem uważa, że wykazuje on właściwości kancerogenne.
Toksyczne opakowania
Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że wiele opakowań produktów typu fast food zawiera potencjalnie rakotwórcze składniki? Zgodnie z wynikami badań z 2017 roku opublikowanymi w „Environmental Science & Technology Letters”, substancje zawarte w składzie opakowań są szkodliwe dla naszego zdrowia.
Jednymi z nich są związki z grupy PFASs, które opisywane są jako bardzo toksyczne i mające duży wpływ na rozwój raka. Producenci stosują je, by tłuszcz z kupowanych przez nas posiłków nie wypływał z opakowań oraz nie brudził ubrań oraz dłoni.
Równie niebezpiecznie są niektóre talerze i miski jednorazowego użytku, nieprzywierające patelnie i garnki, a także torebki z gotowym popcornem do przyrządzenia w mikrofalówce. We wszystkich tych produktach występują toksyczne związki, na które powinniśmy uważać. Substancje PFASs łatwo bowiem przenoszą się do spożywanych produktów.
Glutaminian sodu
Czy kiedykolwiek odczuwałeś mocny ból głowy po spożyciu potrawy typu fast food? Za migrenę winny jest związek zwany glutaminianem sodu, powszechnie stosowany też w kuchni chińskiej. Dodawany do żywności wzmacnia jego smak, sprawiając, że staje się on bardziej charakterystyczny.
Inne niepożądane reakcje, które może wywołać obecność glutaminianu sodu w potrawie to: nudności, osłabienie, świszczący oddech, zaburzenia oddychania, arytmia i uczucie pieczenia z tyłu szyi. Ten szkodliwy związek znajdziemy w większości produktów typu fast food, które kupujemy w sieciówkach dostępnych w Polsce.
To nie jedyny związek chemiczny widoczny w składzie posiłków fast food. W wielu z nich znajdziemy również zestaw konserwantów i sztucznych barwników. Zdaniem amerykańskich naukowców wpływają one na nadpobudliwe zachowania wśród dzieci.
Zobacz także: Syndrom chińskiej restauracji coraz częstszy
Niezdrowe tłuszcze
Posiłki fast food to źródło niezdrowych olejów – najczęściej najtańszych i rafinowanych, takich jak np. olej rzepakowy. Tego rodzaju tłuszcz jest częściowo uwodorniony, by przedłużyć jego przydatność do spożycia.
Warto wiedzieć, że 90 proc. oleju jest genetycznie modyfikowana. Szkodliwe dla organizmu są również: olej kukurydziany oraz sojowy. W ich składzie trudno szukać cennych właściwości zdrowotnych. A to właśnie one stosowane są najczęściej w znanych nam sieciach fast food.
Zobacz także: To powinieneś wiedzieć o GMO