Sposób jedzenia zdradza twoją osobowość
Jesteś tym, co jesz – głosi popularne powiedzenie. Jednak to, jak jesz, może również wiele o tobie mówić.
W artykule na stronie LittleThings.com opisano różne typy osobowości, bazując na nawykach żywieniowych i opisując charakter osób w zależności od tego, czy jedzą wolno, szybko, są wybredne, czy może lubią odkrywać nowe smaki.
Juliet Boghossian, ekspertka żywieniowa i założycielka firmy badawczej ds. zachowań żywieniowych Food-ology, uważa, że istnieje korelacja między osobowością i nawykami jedzeniowymi. Julia Hormes, psycholog specjalizująca się w zachowaniu żywieniowym na Uniwersytecie Stanu Nowy Jork w Albanie, również wskazuje na wiele cech charakteru, które można wywnioskować ze sposobu jedzenia.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Rozszerzanie diety
Powolne jedzenie
Wszyscy znamy ten typ: gdy już każdy przy stole dawno skończył posiłek, ta osoba wciąż ma pełny talerz. Zdaniem Boghossian takie osoby zwykle lubią mieć wszystko pod kontrolą i doceniać życie.
Zazwyczaj są pewne siebie i zrównoważone.
Z drugiej strony ludzie, którym zdarza się jeść powoli tylko czasami, mogą to robić w wyniku spadku energii lub złego samopoczucia.
Hormes przypomina, że powolne jedzenie ma sporo plusów: mniej spożytej energii, szybciej odczuwalne uczucie sytości oraz większa przyjemność z posiłków.
Zobacz też: Nadmiar suplementów diety
Szybkie jedzenie
Najprawdopodobniej znasz kogoś, kto pochłania swoje danie w mgnieniu oka i, gdy reszta biesiadników ledwo doszła do połowy posiłku, ta już zdążyła po sobie nawet pozmywać.
Ten typ jedzenia przejawiają najczęściej ludzie ambitni, zorientowani na cele i otwarci na nowe doświadczenia. Mogą też być niecierpliwi. Jeśli prędko jesz, najpewniej lubisz szybkie tempo życia i czerpać z niego pełnymi garściami.
Należy jednak pamiętać, że zbyt szybka konsumpcja może prowadzić do problemów zdrowotnych, obejmujących przybieranie na wadze.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Skuteczność diety kapuścianej
Kulinarna ruletka
Są osoby, które zawsze szukają nowych kulinarnych przygód. Przy stole cieszą się na nowe smaki i łatwo podejmują ryzyko, wybierając nieznane potrawy.
Taki stosunek do jedzenia i życia jest godny pochwały, jednak należy uważać z namawianiem innych do podobnego zachowania.
Nie każdy z nas musi być typem odkrywcy.
Tego rodzaju podejście do jedzenia ujawnia osobowość otwartą na próbowanie nowych rzeczy i brak problemów z wychodzeniem ze strefy komfortu.
Zobacz też: Najbardziej kontrowersyjne diety
Wybrzydzanie
Na pewno znasz kogoś, kto nie wyrósł z dziecięcych przyzwyczajeń żywieniowych i niechętnym okiem patrzy na obcą kuchnię.
To te osoby zwykle proszą kelnera np. o podanie dania bez sosu lub dressingu. Istnieje spora szansa, że osoba ta jest dość znerwicowana również, kiedy nie siedzi przy stole.
Fobie jedzeniowe i niechęć do próbowania nowych smaków często są powiązane z cechami osobowości, takimi jak poszukiwanie doznań, lęk i neurotyzm.
Zobacz też: Nieznana zaleta diety wegetariańskiej!
Izolowanie
Kolejny, chyba najbardziej nietypowy sposób jedzenia, to metodyczne spożywanie elementów składowych posiłku oddzielnie, jeden po drugim.
Osoby, które tak robią, są zwykle szczegółowe i lubią zawsze wszystko przemyśleć dokładnie. Są ostrożne, ich zachowanie często jest dla innych niezrozumiałe, jednak są przekonane, że w tym szaleństwie jest metoda.
Boghossian potwierdza, że zwykle są to indywidualiści o zadaniowym typie osobowości. Mogą też być uparci i mieć problemy z wielozadaniowością.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zobacz też: Super diety na wiosnę