Co się dzieje, gdy codziennie jesz mięso?

Chociaż coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm, nadal większość z nas nie wyobraża sobie bezmięsnej diety. Z danych GUS dotyczących bilansowego spożycia żywności wynika, że w latach 1999-2014 konsumpcja mięsa w naszym kraju nie tylko nie zmalała, a wzrosła o 9 proc.

W tych samych statystykach czytamy, że Polak spożywa średnio 73.9 kg mięsa rocznie. Na naszych talerzach najczęściej ląduje wieprzowina. Uwielbiamy też wędliny – statystycznie spożywamy je 18 razy w miesiącu.

Kanapki z szynką na śniadanie, kotlet schabowy na obiad, a na kolację koniecznie parówki – czy twój jadłospis wygląda podobnie?

- W 2015 roku eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) opublikowali raport, w którym przestrzegają przed jedzeniem czerwonego mięsa. Według naukowców, popularne hot-dogi czy niskiej jakości sklepowe wędliny prowadzą do zachorowań na raka jelita grubego. Międzynarodowa Agencja Badań nad Nowotworami (IARC) umieściła natomiast przetworzone mięso na liście czynników zwiększających ryzyko zachorowana na raka. Zaraz obok tytoniu czy azbestu - tłumaczy Joanna Stachowicz-Skałecka, dietetyk i autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

Zobacz również: Kardiolog: Polacy biorą leki dopiero wtedy, gdy otrą się o śmierć

Rocznie Polacy zjadają ponad 70 kg mięsaRocznie Polacy zjadają ponad 70 kg mięsa
Źródło zdjęć: © Rocznie Polacy zjadają ponad 70 kg mięsa [istock]
Magdalena Bury

/ 4Odwodnienie, zmęczenie, zwiększone ryzyko raka

Dieta wysokobiałkowa połączona z regularną aktywnością fizyczną przyczynia się do szybkiej utraty nadprogramowych kilogramów. Właśnie dlatego tak wiele osób przechodzi na dietę Atkinsa, której głównym założeniem jest spożywanie białek i tłuszczów przy jednoczesnym ograniczaniu węglowodanów.

Jak tłumaczą jednak eksperci, nie jest to dieta na długi czas. I nie chodzi tutaj tylko o zbyt małą ilość witamin i składników mineralnych przyjmowanych z jedzeniem. Zbyt dużo mięsa w diecie powoduje odwodnienie. Dlaczego?

Brak węglowodanów w codziennym jadłospisie prowadzi do spalania zapasów tłuszczów przez organizm. Zaczyna on natomiast produkować wzmożone ilości ketonów. Im ich więcej, tym szybciej tracimy wodę.

Zbyt dużo mięsa na talerzu skutkuje również brakiem sił i chronicznym zmęczeniem. Jeżeli więc chcesz przejść na dietę, to koniecznie na taką, która jest zbilansowana i zawiera wszystkie składniki odżywcze.

Sporadyczne spożywanie mięsa nam nie zaszkodzi. Jednak jego nadmiar może nieść za sobą ciężkie konsekwencje w postaci tzw. chorób cywilizacyjnych.

- Ograniczenie jedzenia mięsa do ok. 200 g na tydzień znacząco obniża ryzyko chorób serca i nowotworów. WHO oszacowało, że w 2020 roku co piąta osoba na świecie będzie chora na nowotwór. Także prof. Umberto Veronesi, jeden z najlepszych onkologów na świecie, udowadnia, że znacznie ograniczając lub nawet całkowicie eliminując mięso z diety, można zmniejszyć aż do 70 proc. ryzyko powstania nowotworów - dodaje dietetyk.

/ 4Bóle i zawroty głowy oraz problemy z sercem

Bóle i zawroty głowy to skutek substancji konserwujących znajdujących się w wędlinach
Bóle i zawroty głowy to skutek substancji konserwujących znajdujących się w wędlinach © Bóle i zawroty głowy to skutek substancji konserwujących znajdujących się w wędlinach [istock]

Czym jeszcze grozi zbyt częste spożywanie mięsa? Uporczywymi bólami i zawrotami głowy. W ten sposób organizm sygnalizuje, że nie dostarczamy mu optymalnej ilości substancji odżywczych.

Dodatkowo, w wędlinach często występują azotyny i azotany, czyli substancje konserwujące. Wpływają one na rozszerzanie naczyń krwionośnych, co w konsekwencji powoduje bóle głowy. Chodzi tu głównie o pakowane szynki i kiełbasy.

Zauważyłeś, że od pewnego czasu twoje serce nie pracuje miarowo? Palpitacje również mogą wskazywać na to, że jesz zbyt dużo mięsa, szczególnie tego tłustego. Kardiolodzy od lat apelują, by dieta zawierała więcej warzyw i owoców. Im zdrowsza, tym mniejsze ryzyko zachorowania na cholesterolemię czy nadciśnienie tętnicze. A to z kolei wpływa na stan naszego serca.

- Liczne badania wykazują, że osoby przechodzące na wegetarianizm lub weganizm mogą w znacznym stopniu obniżyć poziom białka C-reaktywnego (CRP), które to jest markerem stanów zapalnych w organizmie - dodaje dietetyk.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

/ 4Kamienie nerkowe i osłabienie mięśni

Zbyt duża ilość mięsa w diecie może też wpłynąć negatywnie na pracę naszych nerek. Rezultatem spożywania zwierzęcego białka jest wzmożone wydalanie wapnia z organizmu. Efekt? W nerkach zaczynają tworzyć się kamienie.

Brak zbilansowanej diety nie wpływa również dobrze na stan mięśni. Stajemy się osłabieni, mniej wydajni. Daje się zauważyć spadek formy podczas różnorodnej aktywności fizycznej.

/ 4Biegunka, zaparcia i nieprzyjemny oddech

Nieprzyjemny zapach z ust to też efekt zbyt dużej ilości mięsa
Nieprzyjemny zapach z ust to też efekt zbyt dużej ilości mięsa © Nieprzyjemny zapach z ust to też efekt zbyt dużej ilości mięsa [istock]

Czym jeszcze może skończyć się zbyt duża ilość białka zwierzęcego w diecie? Zaparciami bądź biegunkami. Wszystko zależy od stanu zdrowia osoby jedzącej codziennie mięso.

Na diecie Atkinsa problem jest jeszcze bardziej poważny – tutaj żywimy się tylko białkiem zwierzęcym i tłuszczem. Brak błonnika zawartego w warzywach i owocach może więc poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Częste spożywanie mięsa odpowiada też za nieprzyjemny oddech, którego trudno się pozbyć. Zapach wydziela się z gazów – rezultatu fermentacji w jelitach. Największy wpływ na nasz oddech ma mięso czerwone.

- W trosce o własne zdrowie należy ograniczyć spożycie mięsa i całkowicie zrezygnować z jedzenia niskiej jakości wędlin, parówek czy innego rodzaju przetworzonego mięsa - komentuje Joanna Stachowicz-Skałecka.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka