Co się kryje w ekspresie do kawy?

Złe wieści dla wszystkich miłośników małej czarnej: okazuje się, że ekspresy do kawy to prawdziwe siedliska bakterii. Naukowcy z Hiszpanii odkryli aż 67 różnych gatunków patogenów w jednym urządzeniu! Co się kryje w ekspresach?

Co się kryje w ekspresie do kawy?Co się kryje w ekspresie do kawy?
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kawy / Shutterstock
Sylwia Stachura

Nieprzyjazna mikroflora

Ekspresy do kawy to popularne urządzenia zarówno do użytku domowego, jak i przyrządzania kawy w pracy. Niestety, wilgoć i ciepło stwarzają idealne warunki do rozwoju grzybów i bakterii wewnątrz urządzenia. Naukowcy z Uniwersytetu w Walencji wzięli pod lupę mikroorganizmy, które można znaleźć w maszynach do parzenia kawy.

Badacze zbadali dziesięć ekspresów tej samej marki, które były używane zarówno w domach, jak i biurach. Zdecydowali, że poddadzą analizie tacki ociekowe. Okazało się, że to prawdziwe siedliska drobnoustrojów. W każdym ekspresie znaleźli od 35 do 67 różnych gatunków mikroorganizmów. Część z nich była szkodliwa dla zdrowia człowieka (m.in. gronkowce, pałeczki ropy błękitnej, bakterie kałowe).

Filiżanka bakterii?

Czy powinniśmy się obawiać, że filiżanka ulubionej kawy może być groźna dla zdrowia? Chociaż naukowcy uspokajają, że kofeina ma właściwości antybakteryjne, a najwięcej toksycznych organizmów znajduje się w tackach, to nie jedyne miejsca, w których czają się zarazki.

Zbiornik na wodę, przewody, młynek do ziaren oraz pojemnik na fusy to elementy ekspresu, które również stwarzają warunki do rozwoju chorobotwórczych mikroorganizmów. Jak z nimi walczyć? Przede wszystkim dbać o regularne czyszczenie ekspresu. Nie wystarczy raz na jakiś czas przetarcie urządzenia.

Eksperci twierdzą, że należy raz w tygodniu wyjąć części ekspresu i dokładnie umyć je ciepłą wodą z detergentem. Warto pamiętać też o tym, żeby do zbiornika zawsze nalewać przegotowaną lub przefiltrowaną wodę. Od czasu do czasu warto również zdezynfekować maszynę przy pomocy roztworu z wody i octu.

Naukowcy z Uniwersytetu w Walencji po analizie próbek stwierdzili, że najwięcej bakterii przenosi się na ekspresy z naszych rąk. Zanim więc przystąpimy do robienia kawy, powinniśmy dokładnie umyć dłonie. Dbanie o higienę i czystość ekspresu to gwarancja, że ulubiony napój nie stanie się nośnikiem szkodliwych zarazków.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka