Co się stanie, gdy przestaniesz jeść chleb?
1 z 6Chleb w każdym polskim domu
Chleb od wielu dziesięcioleci jest podstawowym produktem spożywczym w każdym polskim domu. Uwielbiamy ten jeszcze ciepły, posmarowany masłem bądź dżemem i białym serem.
Coraz częściej jednak słyszymy opinie, że pieczywo powoduje tycie. W związku z tym wiele osób rezygnuje ze spożywania chleba. Co wtedy dzieje się w naszym organizmie?
Pieczywo, szczególnie to stworzone z mąki pszennej, to źródło wielu węglowodanów. To właśnie one są odpowiedzialne za przyrost masy ciała i uczucie ciężkości.
- Większość spożywanego przez nas pieczywa ma w swoim składzie dodatek cukru, a nawet syropu glukozowo- fruktozowego. Spożycie śniadania składającego się z takiego pieczywa spowoduje, że za około dwie godziny ponownie będziemy głodni. Zafundowaliśmy sobie bowiem skok poziomu cukru we krwi. I to na dodatek w godzinach porannych, czyli wtedy, kiedy nasz organizm jest na niego bardzo wrażliwy - tłumaczy Joanna Stachowicz-Skałecka, dietetyczka, autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".
Sprawdźmy, czy rezygnacja z chleba przyniesie nam same pozytywne efekty.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Sprawdź również: Elektryczna lepsza od zwykłej? Ekspert obala popularny mit