Co się stanie, jeśli będziesz jeść mandarynki codziennie? (WIDEO)
Mandarynki to jedne z najpopularniejszych owoców, które jadamy zimą. Razem z pomarańczami i pomelo tworzą trio najchętniej jedzonych owoców. Dostarczają organizmowi witaminę C, witaminę A, błonnik i wiele minerałów.
Dlaczego zatem warto je jeść codziennie? Sezon na mandarynki w pełni, te małe pomarańczowe owoce jadamy właśnie szczególnie zimą. Teraz są najlepsze, najsmaczniejsze i mają najwięcej witamin.
Czy zastanawiałeś się kiedyś co się stanie, jeżeli przez kilka dni będziesz jadł kilka mandarynek dziennie? Przede wszystkim poprawisz dzięki nim kondycję wzroku i oczu.
To dzięki zawartości witaminy A, jaką te małe owoce są bogate, nie dorównują im ani pomarańcze ani pomelo, mandarynki zawierają jej dużo więcej.
Witamina A wpływa na wiele procesów, zachodzących w organizmie, buduje kości i zęby, chroni skórę przed promieniami słonecznymi także zimą, zapobiega też rozwojowi jaskry i zaćmy.
W czasie sezonu chorobowego owoce te są szczególnie cenne, zawierają bowiem witaminę C, która bierze udział w procesie wspierania odporności, wzmacnia układ immunologiczny i hamuje namnażanie się wolnych rodników, a te przecież odpowiadają za proces degradacji komórek ciała.
Jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko cukrzycy i chorób serca, jedz mandarynki. Nobiletyna, rodzaj flawonoidu, który jest w nich zawarty zapobiegają procesom, które prowadzą do powyższych chorób.
Substancja występuje głównie w skórce owoców, dlatego nie warto jej wyrzucać. Można natomiast dodać ją do koktajlu lub ciasteczek. Mandarynki pomagają także dbać o linię, jeden owoc zawiera około 35 kalorii, ale w ponad 80 procentach składa się z wody.
Zawarty w nich kwas cytrynowy i jabłkowy przyspieszają trawienie i ułatwiają oczyszczanie organizmu. Mandarynki mają niski indeks glikemiczny, mogą je więc jeść cukrzycy.