Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jeść dojrzałego banana? (WIDEO)
Na mocno dojrzałych bananach tworzą się brązowe plamki. Chociaż nie wyglądają estetycznie, ich pojawienie się świadczy o obecności cennego składnika w owocach. Jest on bardzo ważny w profilaktyce nowotworowej, ponieważ usuwa uszkodzone komórki z organizmu i nie pozwala im się przekształcić.
Obejrzyj WIDEO, a nie wyrzucisz już nigdy zbyt dojrzałego banana. Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jeść dojrzałego banana? Na pewno często w sklepie kupujesz żółte lub lekko zielone banany. Nie martw się, jeśli za szybko dojrzeją i pojawiają się na nich brązowe plamki. Taki przejrzały banan jest bardzo cenny dla twojego zdrowia!
Japońscy naukowcy odkryli, że dojrzałe banany zawierają najwięcej TNF - czynnika martwicy nowotworu. Białko to wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać uszkodzone komórki, z których może rozwinąć się nowotwór. Im więcej brązowych plamek na skórce owocu, tym bogatszy jest on w TNF.
Ważne! Banany nie leczą nowotworów. Zmniejszają ryzyko ich wystąpienia. Dojrzałe banany są też łatwiejsze do strawienia. Skrobia zawarta w owocach pod wpływem enzymów zamieniana jest we fruktozę i glukozę. Banan może zastąpić słodką przekąskę w czasie dnia. Jedzenie dwóch bananów dziennie pomoże aktywować białe krwinki, które są odpowiedzialne za odporność organizmu.
Banany są też bogate w przeciwutleniacze, wapń, potas, magnez, cynk, witaminy D i B6. Mogą być też spożywane przez osoby na diecie odchudzającej. Osoby chore na cukrzycę nie powinny jeść dojrzałych bananów ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny. Nie przechowuj owoców w lodówce. Niska temperatura powoduje, że tracą smak i niektóre właściwości odżywcze.