Co się stanie, kiedy przestaniesz jeść chleb?

Ciepły, jeszcze pachnący chleb z masłem to dla wielu wspomnienie dzieciństwa. Okazuje się jednak, że białe pieczywo wcale nie jest takie zdrowe, jak nam się wydawało. Nadmiar węglowodanów sprawia, że tyjemy i czujemy się ociężali. Sprawdź zatem, co się stanie, jeśli przestaniesz jeść chleb.

Co się stanie, kiedy przestaniesz jeść chleb?Co się stanie, kiedy przestaniesz jeść chleb?
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Rycerz

Schudniesz

Jeden z najbardziej oczekiwanych efektów pod odstawieniu pszennego pieczywa – utrata wagi. Wyeliminowanie węglowodanów z diety pomoże ci zrzucić kilka kilogramów bez ćwiczeń. Weź jednak pod uwagę, że będą to kilogramy pochodzące z nadmiaru wody w organizmie, a nie tłuszczu.

Będziesz bardziej ospały

Złe samopoczucie, zbliżone do objawów grypy lub przeziębienia – to kolejny skutek rezygnacji z węglowodanów. Nieprzyjemne dolegliwości pojawiają się, ponieważ substancje te są podstawowym źródłem energii dla ludzkiego organizmu.

Jeśli więc przestaniemy je dostarczać, straci on paliwo do działania i zacznie pobierać zgromadzone zapasy glikogenu. Te jednak szybko się kończą, a wtedy organizm doznaje szoku. Jego objawami mogą być: osłabienie, zawroty głowy, drażliwość.

Dlaczego nie warto rezygnować z pieczywa w diecie?

Twój humor będzie się wahać

Wahania nastroju to bardzo często występujący objaw. Dietetycy są pewni: podczas trawienia węglowodanów dochodzi do wzrostu produkcji aminokwasu o nazwie tryptofan.

Substancja ta przyczynia się do wydzielania serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jeśli więc nie dostarczysz organizmowi węglowodanów, hormon będzie wydzielany w mniejszych ilościach, a ty zaczniesz odczuwać smutek lub przygnębienie.

Możesz mieć problemy z tarczycą

Problemy z tym gruczołem są kolejnym efektem wyeliminowania z diety węglowodanów. Pojawia się wtedy nietolerancja na zimno i zwiększone wypadanie włosów. Większość cierpiących na niedoczynność tarczycy boryka się także z problemami trawiennymi i ciągłym zmęczeniem. Niestety, część osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że ich problemy wynikają właśnie z ograniczonego spożycia węglowodanów.

Narażasz się na niedobór witaminy C

Witamina C nazywana jest królową wśród witamin. Wspomaga odporność, działa krwiotwórczo, walczy z wolnymi rodnikami. Jej odpowiedni poziom jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Niestety, dieta oparta na niskiej zawartości węglowodanów może prowadzić do poważnych konsekwencji, w tym właśnie niedoboru tej ważnej witaminy. Dzieje się tak nawet w przypadku suplementacji. Dlaczego? Obniżona odporność, stres i niski poziom insuliny powodują, że witamina C nie podlega utylizacji, a co za tym idzie, nie jest wchłaniana do organizmu.

Zabraknie ci energii

Naukowcy i dietetycy są zgodni. Węglowodany są najlepszym źródłem energii dla organizmu. Niczym ich nie zastąpimy. Ograniczając podaż tego składnika, tracimy zbędne kilogramy, ale również energię. Istnieje również ryzyko, że poczujemy się słabiej i chęć do ćwiczeń fizycznych spadnie niemalże do zera. Czy warto więc rezygnować z chrupiącego pieczywa z masłem?

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka