Co warto wiedzieć o astaksantynie?
Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, a do tego działa przeciwzapalnie. Astaksantynie z uwagą przygląda się świat, a naukowcy pochylają się nad tą substancją z szczególnym zainteresowaniem.
Interesuje ich jej działanie oraz wpływ na zdrowie i urodę. Japończycy uważają ją za cudowny eliksir życia. Czym zasłużyła sobie na to miano?
Astaksantyna to jeden z najsilniej działających przeciwutleniaczy. A zatem nie tylko skutecznie neutralizuje wolne rodniki, ale też odmładza naskórek (i to od wewnątrz!).
Podejmowano już próby dodawania astaksantyny do kremów przeciwsłonecznych. Substancja ta bowiem wykazuje niezwykle skuteczną ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym.
Regularne stosowanie astaksantyny polepsza wygląd skóry (staje się ona bardziej sprężysta), jak również redukuje zmarszczki i zmniejsza rozmiar plam starczych.
1. Astaksantyna dla lepszego zdrowia
Substancja ta nie tylko pozytywnie wpływa na urodę, ale też na organizm. Działa przede wszystkim na układ odpornościowy (stymuluje do walki z infekcjami). W badaniach laboratoryjnych zauważono ponadto, że zwiększa liczbę i aktywność limfocytów (białych krwinek), które są niezbędne do tego, by organizm mógł poradzić sobie z neutralizacją chorobotwórczych drobnoustrojów (wirusów, bakterii i grzybów, zwłaszcza Candida albicans)
W świecie medycyny naturalnej uważa się ponadto, że astaksantyna korzystnie wpływa na chorych z astmą i alergią. Wykazano, że w połączeniu z lekami przeciwhistaminowymi zmniejsza reakcję alergiczną.
2. Astaksantyna w walce z rakiem
Zwolennicy tej substancji przekonują, że jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.
Jej wpływ na komórki rakowe faktycznie wydaje się być imponujący: astaksantyna niszczy je (i to na każdym etapie rozwoju), a dodatkowo chroni DNA komórek przed ich uszkodzeniem.
Przeprowadzono dotychczas wiele badań, które dowieść miały właściwości prozdrowotnych astaksantyny. Jedne z nich pokazały, że substancja ta zmniejsza zmiany przedrakowe w jelitach i piersiach.
Astaksantyna wykazuje ponadto pozytywne działanie wśród zażywających ją osób otyłych i diabetyków. Zmniejsza poziom glukozy we krwi, minimalizuje stres oksydacyjny, jak również zwiększa wrażliwość na insulinę i łagodzi stany zapalne.
A jakie korzyści z jej suplementacji będą mieć osoby z nadwagą? Astaksantyna redukuje tłuszcz w wątrobie i obniża poziom cholesterolu. Pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi i destabilizuje blaszkę miażdżycową.
Uważa się ponadto, że astaksantyna zapobiega wystąpieniu udaru mózgu i ataku serca.
3. Astaksantyna dla seniora
O astaksantynie najczęściej mówi się w kontekście diety osób starszych. Substancja ta nie tylko poprawia kondycję skóry, ale i całego organizmu. Uważa się ponadto, że zmniejsza ryzyko rozwoju jaskry i zaćmy, jak również pozytywnie wpływa na ostrość widzenia.
4. Gdzie można znaleźć ten związek chemiczny?
Astaksantyna to organiczny związek chemiczny z grupy ksantofili (pomocniczych barwników fotosyntezy). Nie ulega w organizmie człowieka przekształceniu w witaminę A , jest przyswajana przez układ pokarmowy.
Występuje w drożdżach i w organizmach jednokomórkowych glonów, ale z pespektywy codziennej diety istotne jest, że astaksantynę znaleźć można w rybach i owocach morza. Imponującą dawkę tej substancji mają w swoim składzie: łosoś, pstrąg, krewetki, raki.
Astaksantynę na masową skalę otrzymuje się w sposób naturalny i syntetyczny.
5. Przeciwutleniacz w tabletce
Astaksantyna staje się coraz modniejszym suplementem diety. Reklamuje się ją jako skuteczny środek poprawiający stan skóry i wspomagający układ sercowo-naczyniowy. Wiele osób wskazuje ponadto, że substancja ta dodaje energii, zwiększa wytrzymałość i siłę, stąd poleca się ją sportowcom.
Z całą pewnością powiedzieć można, że astaksantyna nie jest substancją szkodliwą. Jej wpływ na organizm również wydaje się być pozytywny. Warto jednak dostarczać ją organizmowi w sposób naturalny, sięgając po owoce morza lub łososia. W ten sposób nie tylko zapewnimy sobie kulinarną ucztę, ale też przyjmiemy solidną dawkę witamin i przeciwutleniaczy w sposób naturalny.