Cukier czy tłuszcz? Wiemy, co bardziej tuczy

Przechodząc na dietę, często rezygnujemy z tłustych i słodkich potraw. Od lat istnieje bowiem przekonanie, że to właśnie przez cukier i tłuszcz tyjemy najbardziej. Czy tak jest naprawdę? I co tuczy bardziej?

Bracia są lekarzami i bliźniakami jednojajowymiBracia są lekarzami i bliźniakami jednojajowymi
Źródło zdjęć: © Facebook @Christoffer van Tulleken
Magdalena Bury

Badania Tullekenów

Odpowiedzią na pytanie: "Co tuczy bardziej - cukier czy tłuszcz?" zajęli się Chris i Alexander van Tulleken – brytyjscy lekarze, bracia i bliźniacy jednojajowi. Mężczyźni wzięli udział w eksperymencie.

Alexander zrezygnował ze spożywania cukru, a Chris – z tłuszczu. Bliźniacy są genetycznie identyczni, więc wyniki badań miały jasno wskazać na to, co bardziej tuczy.

Panowie zrezygnowali z tłuszczu i cukru na miesiąc. Była to jedyna zmiana, jaką wprowadzili w życie. Alexander żyjący bez węglowodanów i cukru, jadł sporo mięsa, ryb, jajek i serów. Pomimo tego, skarżył się na złe samopoczucie. Nie głodował, jednak cały czas czuł się zmęczony. Zmagał się także z nieprzyjemnym zapachem z ust i zaparciami.

Ta kobieta przez miesiąc nie jadła cukru - co się tało z jej ciałem?

Mężczyźni są bliźniakami jednojajowymi
Mężczyźni są bliźniakami jednojajowymi © Facebook @Christoffer van Tulleken

W przypadku Chrisa, mężczyzny na diecie niskotłuszczowej, było podobnie. Bliźniak spożywał płatki, pieczywo, owoce, warzywa i różnego rodzaju napoje. Nie czuł się zbyt dobrze. Ssało go w żołądku i ciągle sięgał po przekąski.

Po 4 tygodniach eksperymentu obaj mężczyźni schudli. Chris zrzucił 0,5 kg z tłuszczu i 0,5 kg z mięśni. Dodał jednak, że zauważył bardzo ważną zmianę. Jedzenie nie sprawiało mu takiej frajdy jak wcześniej.

A jak test wypadł u Alexandra? Bliźniak przegrał z Chrisem w testach umysłowych i sprawności fizycznej. Schudł 3,5 kg – 2 kg z mięśni i 1,5 kg z tłuszczu. Jego dieta również nie okazała się więc zdrowa.

Do jakich innych wniosków doszli lekarze? Chris – bliźniak, który zrezygnował z tłuszczu, zaczął produkować zwiększone ilości insuliny. Inaczej było w przypadku Alexandra. Mężczyzna zaczął uodparniać się na jej działanie.

Chociaż Alexander (na diecie bez cukru) schudł więcej, jego organizm bardziej odczuł niezdrowy tryb życia.

Cukier czy tłuszcz?

- Tyjemy wtedy, gdy naszemu organizmowi dostarczamy zbyt wiele energii - składników odżywczych, których ten nie jest w stanie spożytkować do kolejnego posiłku. Powstałe nadwyżki odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Są osoby mające tendencje do tycia zapisaną w genach i są też takie, których ogólny stan zdrowia utrudnia walkę z nadwagą (tarczyca, stres, przyjmowane leki). W większości przypadków wystarczy odpowiednio zbilansowana dieta i aktywność fizyczna – tłumaczy Aleksandra Tatarata, dietetyk.

I dodaje, że z diety najpierw należy wyeliminować tłuszcze.

- Te złe, pochodzenia zwierzęcego. I jest to stosunkowo łatwe. Zaczynamy kupować chude mleko. Smalec i masło zastępujemy olejami i oliwami. Następnym krokiem jest eliminacja cukrów. I tu zaczynają się schody. Cukier jest wszechobecny. I tu nie chodzi tylko o to, że odstawiamy słodycze, ciasta, przestajemy słodzić herbatę czy kawę. Na potrzebę produktów niskotłuszczowych producenci żywności szybko odpowiedzieli, wypuszczając "odchudzone" odpowiedniki ulubionych produktów. Z cukrem trudno im się rozstać – dodaje ekspertka.

Dlaczego? Cukier jest tani, podnosi smak potraw, świetnie konserwuje i uzależnia. Znajdziemy go w słodyczach, pieczywie, mieszankach przypraw, napojach, ketchupie, gotowych półproduktach i napojach.

- Słodzi się dosłownie wszystko. Odwyk od cukru trwa 4-6 tygodni. I jest to równie trudne jak rzucenie palenia. Dlatego właśnie uważam, że to głównie cukry przyczyniają się do tycia. I są bardziej niebezpieczne – komentuje Aleksandra Tatarata.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka