Cukier w leczeniu przewlekłych infekcji bakteryjnych

Dr Collins z Uniwersytetu Bostońskiego dokonał zaskakującego odkrycia – dowiódł, iż cukier zwiększa skuteczność leczenia przewlekłych bakteryjnych infekcji, w tym zakażeń gronkowcami, paciorkowcami, a także gruźlicy i infekcji dróg moczowych.

Cukier w leczeniu przewlekłych infekcji bakteryjnychCukier w leczeniu przewlekłych infekcji bakteryjnych

Przyczyny przewlekłych infekcji bakteryjnych

Przewlekłe i nawracające infekcje wywoływane są przez bakterie, które potrafią wytrwać w organizmie mimo antybiotykoterapii. Jest to niewielka podgrupa bakterii, które mają zdolność wyłączania swojego metabolizmu i przechodzenia w stan hibernacji. W rezultacie pacjent początkowo wraca do zdrowia i wygląda na to, że leczenie poskutkowało. Po tygodniach lub miesiącach bakterie ponownie się uaktywniają i dochodzi do nawrotu choroby, często w bardziej agresywnej postaci. Przez to czas trwania choroby przeciąga się do wielu miesięcy, a infekcja często rozprzestrzenia się na nerki i inne narządy. Bakterie wywołujące tego typu infekcje różnią się od antybiotykoopornych bakterii tym, że w przypadku tych drugich zdolność przetrwania leczenia wynika z genetycznych mutacji, do których doszło ze względu na częste wystawianie na działanie antybiotyków. Bakterie, które potrafią przechodzić w stan hibernacji, nie licząc tej jednej cechy, niczym nie różnią się od innych bakterii.

Wpływ cukru na bakterie

Zgodnie z wynikami badań naukowców z Uniwersytetu Bostońskiego, cukier stymuluje zahibernowane bakterie do uaktywnienia się, dzięki czemu ponownie stają się one podatne na działanie antybiotyków. Dodając cukier do leków zwiększa się skuteczność ich działania. Stosując tą strategię w ciągu zaledwie dwóch godzin naukowcom udało się wyeliminować 99,9% bakterii E. coli, które są częstą przyczyną infekcji dróg moczowych. Bez zastosowania cukru leki nie skutkowały. Nowa metoda sprawdziła się również w walce z bakteriami Staphylococcus aureus, które prowadzą do niekiedy śmiertelnych zakażeń gronkowcowych.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka