''Czarny słoik'' na wzmocnienie odporności i nie tylko
W sezonie jesienno-zimowym nasza odporność spada i częściej łapiemy infekcje. Aby nasz układ immunologiczny pracował na pełnych obrotach warto mieć pod ręką ''czarny słoik'' czyli domowy syrop z czarnuszki. Jak go przygotować?
1. Właściwości czarnuszki
Właściwości prozdrowotne czarnuszki zostały potwierdzone licznymi badania naukowymi. Jak się okazuje, te małe ziarenka mają ogromną moc, z której warto skorzystać bez względu na wiek. U dzieci czarnuszka pomaga przy problemach z nadciśnieniem, wątrobą, trzustką i nerkami, u dzieci dzięki zawartości kwasu linolowego olej z czarnuszki wspomaga leczenie zmian skórnych pojawiających się w przebiegu atopowego zapalenia skóry. Ale to nie koniec. Znajdziemy w niej także tymochinon i nigellon, które wykazują silne działanie przeciwzapalne.
Czarnuszka to także bogactwo olejków eterycznych, kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. Dzięki kwercetynie pomaga uregulować poziom glukozy we krwi, zwiększa też zawartość glikogenu w wątrobie i pobudza wydzielanie insuliny przez trzustkę. Naukowcy uważają też, że czarnuszka hamuje wzrost komórek nowotworowych w organizmie, niszczy je, ale nie uszkadza przy tym tych zdrowych. Właściwości te zyskała dzięki tymochinonowi.
Dodatkowo mikstura z czarnuszki wzmocni nasz układ immunologiczny, pomoże przy bólu zatok, kaszlu, katarze, zapaleniu oskrzeli czy nieżycie krtani.
2. Jak przygotować ''czarny słoik''?
Aby każdego dnia korzystać z prozdrowotnych właściwości czarnuszki warto przygotować ‘’czarny słoik’’.
Będziesz potrzebować:
10 dkg nasion czarnuszki
- 2 gwiazdki anyżu
- 10 dkg miodu
- 8-10 goździków
Wszystkie składniki zmiel i przełóż do szklanego słoika. Następnie zalej składniki miodem i mocno wymieszaj aż powstanie czarna, jednolita mikstura. Następnie zakręć słoik i wstaw do lodówki. Aby wykorzystać moc płynącą z czarnuszki spożywaj trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl